Šestoro europarlamentaraca ljevice i liberala protiv podrške EU zahtjevima HDZ-a BiH

Šestoro europskih parlamentaraca ljevice uputio je pismo šefu EU diplomacije Josepu Borrellu i eurospkom povjereniku za proširenje Oliveru Varhelyju izražavajući nezadovoljstvo trenutnim odnosom EU prema Bosni i Hercegovini, a naročito pregovorima EU s BiH o promjeni Izbornog zakona, objavila je Al Jazeera Balkans.

Europarlamentarci predbacuju što EU o promjenama Izbornog zakona BiH pregovara samo s dvije etnonacionalne stranke – Strankom demokratske akcije (SDA) i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Bosne i Hercegovine.

“Primijetili smo da EU potencira razgovore o ovoj temi s određenim političkim akterima, prije svega dvije političke partije koje slove za predstavnike dva od tri naroda u Bosni i Hercegovini. Ovo je pristup s kojim se ne slažemo, s obzirom da predstavlja rizik za političku stabilnost države i njene budućnosti. Prema našem mišljenju, reforme koje imaju dalekosežne posljedice na stanovnike i politički sustav, kao što su ustavne i izborne reforme, moraju biti dio razgovora sa svim političkim strankama, kao i s civilnim sektorom i nevladinim organizacijama”, naveli su parlamentarci.

Nastavkom ovakve prakse, kako ističu, riskira se trajna destabilizacija BiH. “To podrazumijeva da razgovori iza zatvorenih vrata mogu biti izuzetak, a ne praksa ili pravilo. Nažalost, to nije slučaj, i do sada Unija nije uspjela pokrenuti transparentan dijalog sa svim političkim opcijama i građanskim sektorom. Nastavkom ovakve prakse riskiramo ne samo stabilnost Bosne i Hercegovine, već i kredibilitet EU-a kao aktera u političkoj sceni regije”, piše, među ostalim, u pismu.

Al Jazeera Balkans podsjeća da HDZ BiH “izmjene Izbornog zakona uvjetuje tako da predstavnike hrvatskog naroda u zakonodavna tijela zemlje mogu izabrati samo oni glasači iz dijelova BiH gdje su Hrvati u brojčanoj većini, što građanske stranke vidi kao etničku podjelu Bosne i Hercegovine i učvršćivanje političke moći HDZ-a BiH”.

Pismo su potpisali europarlamentarci Zelenih Tineke Strik i Thomas Waitz, socijaldemokrati Tanja Fajon i Dietmar Koster te grupe Obnovimo Evropu Klemen Grošelj i Ilhan Kyuchyuk.

Šest parlamentaraca istaklo je kako trenutna priča o izmjenama Izbornog zakona nije u skladu s prioritetima koje je Unija odredila za Bosnu i Hercegovinu. “Mišljenja smo da ovakve izmjene Izbornog zakona predstavljaju veliki rizik te da su kontradiktorne sa 14 prioriteta EU-a. Izmjene izbornog zakona ne smiju dovesti do dodatnih etničkih ili teritorijalnih podjela unutar BiH”, naveli su u pismu.

Komentiraj