Šestero uhićenih zbog planiranja napada na Macrona

REUTERS/Philippe Wojazer

Francuska policija u utorak je uhitila pet muškaraca i ženu, povezanih s krajnjom desnicom, osumnjičenih da su planirali napad na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kazao je dužnosnik blizak istrazi.

Izvor blizak obavještajnoj agenciji za unutarnju sigurnost (DGSI) naredio je racije u tri različite pokrajine nakon obavještajnih informacija o planu “nasilne akcije” na predsjednika.

Policijski izvori rekli su da su privedenih šest osoba pripadnici radikalne krajnje desnice u Francuskoj. Privedeni su u pokrajini Isere, jugoistočno od Lyona, u Moselleu na granici s Njemačkom i Luksemburgom te u Ille-et-Vilaine blizu grada Rennesa na sjeverozapadu.

U intervjuu objavljenom u nedjelju Macron je upozorio na prijetnju pokreta krajne desnice diljem Europe kazavši da je prešutno prihvaćanje omogućilo uspon Hitlera i Mussolinija na vlast 30-ih godina u Njemačkoj i Italiji.

U lipnju je deset osoba povezanih s francuskom radikalnom desnicom bilo istraživano zbog sumnji da su povezani s terorističkim mrežama.

Izvor blizak istrazi rekao je da je tih deset osoba pripadalo tvrdolinijskoj skupini koji su navodili da se “bore protiv islama” i osumnjičeni su da su planirani napad na muslimane.

Komentiraj