Šest zapadnih sila pozvalo je u srijedu na “hitan prekid vatre” zbog “humanitarne katastrofe” u Alepu, a Rusiju i Iran da svojim utjecajem privole sirijski režim da se cilj ostvari u tome gradu u kojem je oporba izgubila 80 posto područja.

“Hitno treba prekinuti vatru da bi se Ujedinjenim narodima omogućila doprema humanitarne pomoći stanovništvu istočnoga Alepa te da bi se pomoglo onima koji su pred sukobima pobjegli”, ističe se u zajedničkom priopćenju francuskih, američkih, njemačkih, kanadskih, talijanskih i britanskih čelnika.

Sirijska vlada i njezina saveznica Rusija kazale su da će prihvatiti samo predaju pobunjenika koje pozivaju da napuste grad.

Oporba je, kako su prenijli promatrači, izgubila 80 posto istočnog dijela grada koji je kontrolirala sve do ofenzive sirijske vojske u studenome.

“Osuđujemo akcije sirijskoga režima i njihovih stranih simpatizera, osobito Rusije, zbog opstruiranja humanitarne pomoći te oštro osuđujemo napade sirijskog režima koji su uništili domove civila i bolnice. Osuđujemo i upotrebu kemijskog oružja, kao i bačava s eksplozivom “, kaže se u priopćenju.

Potpisnici pozivaju “sve strane u Siriji da poštuju međunarodno humanitarno pravo, uključujući i Ženevsku konvenciju”.

Kažu da su “spremni razmotriti primjenu dodatnih restriktivnih mjera protiv pojedinaca i entiteta koji djeluju u korist i u ime sirijskog režima”.

“Samo jedno političko rješenje može donijeti mir stanovništvu Sirije “, zaključuju.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) u srijedu je izvijestio da su snage sirijske vlade preuzele kontrolu nad cijelim starim dijelom Alepa pošto su se pobunjenici povukli nakon napredovanja režimskih trupa tijekom noći. Od 14. studenoga po podacima SOHR-a, iz Alepa je pobjeglo najmanje 80.000 ljudi.

U zajedničkoj deklaraciji šest zemalja ističe se da je u “Alepu bez hrane i lijekova ostalo 200.000 civila, među kojima puno djece” te da je “grad svakodnevno izložen bombardiranju i topničkim napadima sirijskog režima, koji podupiru Rusija i Iran”.

“Napada nisu pošteđene ni bolnice ni škole. Naprotiv, koriste se kao ciljevi da bi se još više potkopao moral stanovnika”, kaže se u priopćenju te se ističe da “slike djece koja ondje umiru slamaju srce”.

Komentiraj