NACIONAL OTKRIVA kako je Hrvatsku prošlog tjedna dotaknuo iznimno važan proces u američkom političkom vrhu, zašto se čini da u Vladi nisu razumjeli njegovo značenje, što su bile ključne teme razgovora i zašto je najavljeno da Hrvatska i susjedno područje opet ‘traže poseban interes SAD-a’

U američkom političkom vrhu, u oblasti vanjske politike, upravo je u tijeku jedan izuzetno važan proces koji je prošlog tjedna dotakao i Hrvatsku, a da je to malo tko u Hrvatskoj shvatio.

Po američkom ustavu američki predsjednik ima u vođenju vanjske politike enormne ovlasti, sve ostale grane vlasti u SAD-u u toj sferi potpuno su marginalizirane. No posljednjih mjeseci američki Senat to mijenja i kroz nekoliko zakona počinje drastično ograničavati prostor unutar kojeg predsjednik Donald Trump djeluje na vanjskopolitičkoj sceni. U tome blisko surađuju senatori iz obiju američkih stranaka, a oni u tom djelovanju imaju snažnu podršku vojske, diplomatskih krugova, poslovne zajednice i osobito medija. Sve je to, naravno, stoga što sve te institucije nemaju nimalo povjerenja u Trumpove sposobnosti da vodi vanjsku politiku, pa će – vrlo je moguće – vanjskom politikom SAD-a u narednom razdoblju uvelike upravljati Senat. Većina američkih senatora boje se Trumpove nepredvidljivosti i nestabilnosti, protive se izolacionizmu koji je on najavljivao, a posebno se protive njegovoj popustljivoj politici prema Rusiji, pa ga stoga žele ograničiti u njegovu djelovanju te povećati utjecaj Senata na američku vanjsku politiku.

Više pročitajte u novom broju Nacionala… 

Komentiraj

PREKOPixsell i Morh
IZVORBerislav Jelinić i Boris Bilas
Podijeli objavu
Prethodni članakBarcelona tuži Neymara
Sljedeći članakStrani mediji o pucnjavi na Zdravka Mamića
Berislav Jelinić je istraživački novinar sa više od dvadeset godina radnog iskustva u vodećim hrvatskim tiskanim i elektroničkim medijima. Diplomirani je kriminalist sa apsolviranim studijem novinarstva, te stečenim zvanjem EMBA nakon završene Cotrugli Business School. Radio je kao novinar i urednik u tjednicima Globus, Studio, Arena, Aktual, dnevnim novinama Jutarnji list, na OTV-u, te autorski surađivao na projektima emitiranim na HTV-u i TV Mreži, ali najveći dio profesionalnog angažmana aktivan je u Nacionalu. Početkom 2014. izdao je knjigu pod naslovom Zašto je ubijen Ivo Pukanić. Godinama je aktivan u nevladinom sektoru vezanom uz razvoj transparentnosti pravosuđa. Tijekom posljednjih pet godina aktivan je član Rotary kluba Zagreb Medvedgrad, gdje je odradio i jednogodišnji predsjednički mandat.