ŠEST MOĆNIH AMERIČKIH SENATORA koji kroje Trumpovu sudbinu najavili povratak utjecaja SAD­a u regiju

Pixsell i Morh

NACIONAL OTKRIVA kako je Hrvatsku prošlog tjedna dotaknuo iznimno važan proces u američkom političkom vrhu, zašto se čini da u Vladi nisu razumjeli njegovo značenje, što su bile ključne teme razgovora i zašto je najavljeno da Hrvatska i susjedno područje opet ‘traže poseban interes SAD-a’

U američkom političkom vrhu, u oblasti vanjske politike, upravo je u tijeku jedan izuzetno važan proces koji je prošlog tjedna dotakao i Hrvatsku, a da je to malo tko u Hrvatskoj shvatio.

Po američkom ustavu američki predsjednik ima u vođenju vanjske politike enormne ovlasti, sve ostale grane vlasti u SAD-u u toj sferi potpuno su marginalizirane. No posljednjih mjeseci američki Senat to mijenja i kroz nekoliko zakona počinje drastično ograničavati prostor unutar kojeg predsjednik Donald Trump djeluje na vanjskopolitičkoj sceni. U tome blisko surađuju senatori iz obiju američkih stranaka, a oni u tom djelovanju imaju snažnu podršku vojske, diplomatskih krugova, poslovne zajednice i osobito medija. Sve je to, naravno, stoga što sve te institucije nemaju nimalo povjerenja u Trumpove sposobnosti da vodi vanjsku politiku, pa će – vrlo je moguće – vanjskom politikom SAD-a u narednom razdoblju uvelike upravljati Senat. Većina američkih senatora boje se Trumpove nepredvidljivosti i nestabilnosti, protive se izolacionizmu koji je on najavljivao, a posebno se protive njegovoj popustljivoj politici prema Rusiji, pa ga stoga žele ograničiti u njegovu djelovanju te povećati utjecaj Senata na američku vanjsku politiku.

Više pročitajte u novom broju Nacionala… 

Komentiraj

Source:Berislav Jelinić i Boris Bilas