Portanova Fashion Incubator, najveće natjecanje za neafirmirane modne dizajnere u regiji predstavlja nova modna imena. Nakon više od tri mjeseci selekcijskog procesa stručni žiri PFI-a, u sastavu urednica Nambi Kezić i Mije Dropuljić te dizajnera Yuniku, Loredane Bahorić i Tea Perića, izabrao je najbolje mlade dizajnere ovogodišnjeg natječaja.

Na Elle Fashion Film Festivalu po prvi put javnosti su predstavljena imena: Marijana Cigić, Stefan Ristić, Ivana Franjić Tušek, Dragoljub Kujundžić te autorski tim Ivana Udiljak i Anita Matijanić.

U finalu 17. izdanja Portanova Fashion Incubatora imat će priliku osvojiti nagradu i pozivnicu na BIPA Fashion.hr. Veliko finale održat će se 10. i 11.11. u trgovačkom centru Portanova u Gradu Osijeku, a mi vas pobliže upoznajemo s novim talentima koje će nam Incubator otkriti.

1. Marijana Cigić

Marijana Cigić (25) upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Mostaru te pohađa Callegari – talijansku školu mode i dizajna u Splitu. Bila je voditeljica ateljea, sudjelovala na izložbama i vodila likovne radionice za djecu. Inspiracija za kolekciju Chorba njezina je imaginacija, a pronalazi se u riječima Pabla Picassa: “Nikad nisam imao vremena tragati za nečim, kad sam god imao potrebu izraziti se, to bih uradio bez ikakvog razmišljanja, nikad nisam imao jasne odgovore na zašto i kako.“

2. Stefan Ristić

Stefan Ristić (21) student je Visoke tekstilne škole za dizajn, tehnologiju i menadžment na smjeru Dizajn tekstila i odjeće u Beogradu. Modu doživljava kao umjetnički izraz, a svaka kolekcija koju stvara je tematska. Inspiraciju pronalazi u klasičnoj glazbi, prirodi, arhitekturi i okultizmu. Kolekcija AW17RTW, koju je pokazao na PFI-u, potaknuta je performansom Marine Abramović koji je nastao kao rezultat istraživanja balkanske folk kulture i može se opisati kao erotsko poigravanje s drevnim balkanskim običajima. Stefan je, kako kaže, na osnovu kostima (balkanskih nošnji) korištenih u performansu stvorio bazu (forme i dužina) i upotpunio ih elementima preuzetima iz kostima 17. stoljeća (bishop rukav, rol kragna, široki pojasevi na vezanje koji ističu struk). Odabir materijala prilagođen je temi i moodboardu pa se pored neizostavnog muslina pojavljuju umjetna koža, gabarden i ovčje krzno.

3. Ivana Franjić Tušek

Ivana Franjić Tušek (30) u želji da se bavi modom, kulturom odijevanja i dizajnom, studirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer Industrijskog dizajna tekstila i odjeće. Obrazovala se i za grafičku dizajnericu. Modne i ostale vrste ilustracija oduvijek su joj bile najdraži oblik za bijeg od stvarnosti i idealan lijek za nemir. Izrađuje i ilustrirane knjige za djecu i odrasle, a u planu je i kolekcija odjeće za djecu. Na ovogodišnjem PFI-u predstavila se kolekcijom inspiriranom jednim odjevnim predmetom – kišnim ogrtačem (balonerom), zbog što se i zove Wrapped što znaći omotana (ugađa potrebi da se omotamo u omiljeni odjevni predmet). Balonerom su nametnute smjernice za oblikovanje cijele kolekcije čiji su modeli nastajali jedan za drugim, preuzimajući elemente ogrtača ili čisteći se od njegovih detalja zadržavajući motiv vezanja.

4. Dragoljub Kujundžić

Dragoljub Kujundžić (25) dolazi iz Subotice. Od djetinjstva je pokazivao interes za modu, a svoj je talent brusio na konzultacijama sa slikarima, dizajnerima i ljudima iz svijeta mode. Upisao je Tehnički fakultet Mihajlo Pupin u Zrenjaninu, smjer Odjevna tehnologija. Na PFI-u se predstavio kolekcijom Couture Terrorism za koju su ga inspirirale pedesete i devedesete godine prošlog stoljeća – pedesete zbog velikih revolucija u modi i glamura koji je tada bio prisutan, a devedesete da bi kolekciji dale retro futuristički izgled. Pripreme su trajale više od godinu dana, puno je istraživao i razmišljao kako na najbolji način svoju viziju pretočiti u stvarnost. Inspiriran globalnim problemima današnjice, točnije terorizmom i reciklažom, kroz visoku modu želi poslati jasnu poruku, stoga je kolekcija i dobila takvo ime. Kako Dragoljub kaže, za njega kolekcija predstavlja vid poruke koju kao mladi dizajner želi poslati svijetu i učiniti ga ljepšim.

5. Ivana Udiljak i Anita Matijanić

Ivana Udiljak (33) i Anita Matijanić (29) diplomirale su na zagrebačkom TTF-u, smjer Modni dizajn, sudjelovale su na natjecateljskim revijama i mnogim izložbama na fakultetu. Ivana i Anita čine autorski tim, a povezuje ih odjeća koja nosi crtu postmodernisti
kog humora i istovremeno, kako kažu, znale su da je potrebno “neobičnog“ streetweara koji kod većine izaziva znatiželju i potiče na razmišljanje. Igra, glazba i ljudi koji konstantno traže “nešto neobično“ inspiracija su kolekcije Model 8 koju su predstavile na PFI-u. Cijeli je proces bilo vrlo spontan i jednostavan. Dok su slagale portfolio, na računalu su stalno tražile osmi model odnosno skicu koja bi se nekako izgubila među ostalima. Tako je kolekcija upravo po njoj dobila i ime te je suma njihove kolekcije jer se na osmom modelu nalaze gotovo svi elementi koji su raspoređeni u ostatku kolekcije.

Više informacija potražite na https://www.fashion-incubator.hr/.

Komentiraj