Šest kineskih policajaca tijekom ljetne sezone u zajedničkoj patroli s hrvatskim kolegama

HINA/ Baldo MARUNČIĆ

Prigodna svečanost povodom uključivanja šest kineskih policijskih službenika u projekt “Sigurna turistička sezona” što ga od 2006. provodi hrvatska policija, održana je u nedjelju u Dubrovniku.

Kineski će policajci s hrvatskim kolegama ove sezone kroz mjesec dana surađivati na tri lokacije: u Zagrebu, Dubrovniku te na Plitvičkim jezerima. Iduće godine planiraju u Hrvatskoj boraviti dva mjeseca.

Suradnja je ostvarena temeljem sporazuma Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine.

Veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Zhaoming Hu izjavio je kako će kroz taj projekt kineski turisti dobiti još veći osjećaj sigurnosti tijekom boravka u Hrvatskoj.

“To je tek druga takva suradnja Kine s drugom državom. Naši su odnosi danas najbolji u povijesti. Vrlo brzo se povećava broj dolazaka kineskih turista. Lani je rast iznosio gotovo 60 posto, a isto očekujemo ove godine. Nakon što je hrvatska reprezentacija ušla u finale Svjetskog nogometnog prvenstva broj kineskih turista će se sigurno još povećati. Nadam se da ćemo dogodine imati svoje policajce u Splitu ili Istri”, rekao je Hu.

Tian Lixiao iz Ministarstva javne sifurnosti NR Kine naglasio je kako je riječ o suradnji u kojoj obje države dobivaju.

“Promoviramo međusobno povjerenje i razumijevanje, ali i približavamo hrvatski i kineski narod. Vjerujem da će suradnja biti sve jača”, rekao je Lixiao.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša podsjetio je kako projekt “Sigurna turistička sezona” u posljednjih trinaest godina uključuje i strane policijske službenike, a prvi su, 2006., došli mađarski policajci.

“Svake godine je sve više kolega iz drugih država. Ove godine ćemo ih imati 89 policajaca iz 20 policijskih organizacija iz 18 zemalja. Odlučili smo kineske policajce, koji su prvi put s nama, po dvoje rasporediti na lokacije gdje ima najviše kineskih turista, ovisno o procjeni. To će doprinijeti većoj sigurnosti njihovih turista“, rekao je Prša.

Državni tajnik Ministarstva turizma RH Frano Matušić podsjetio je kako su dvije zemlje bile povezane kroz stoljeća, još od vremena Marka Pola.

“Nema boljeg načina za upoznavanje od turizma. Želimo svakom gostu osigurati miran i siguran boravak u Hrvatskoj”, istaknuo je Matušić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je suradnja sjajan pokazatelj odličnih međudržavnih odnosa i prijateljstva dva naroda.

“Naša suradnja dobila je jak impuls kroz projekt izgradnje Pelješkog mosta. Siguran sam da će se nastaviti u turizmu i ulaganjima”, kazao je Dobroslavić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako sve veći broj kineskih turista svake godine dolazi u Dubrovnik, a bitno je i što kineska tvrtka gradi Pelješki most.

“Sigurno je da će se Kinezi u Dubrovniku osjećati ugodnije kada vide svoje policijske djelatnike”, izjavio je Franković.

Tijekom obavljanja poslova kineski policijski službenici neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati policijske mjere, a pridržavat će se samo pozitivnih pravnih propisa Republike Hrvatske.

Komentiraj