Šest hrvatskih filmova na Sarajevo Film Festivalu

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, jednoj od vodećih filmskih manifestacija u regiji koja će se održati od 14. do 22. kolovoza, prikazat će se šest hrvatskih filmova, od čega četiri u natjecateljskom programu na čelu s filmom “Zvizdan” Dalibora Matanića, te još dva u ostalim selekcijama.

Matanićev film, koji je nedavno osvojio nagradu žirija u Cannesu, gdje je u programu “Izvjestan pogled” imao svoju svjetsku premijeru, natjecat će se za nagrade u kategoriji dugometražnih igranih filmova. Nakon odličnih kritika i prijema publike ta, ovim prostorima bliska priča o ljubavi opterećenoj povijesnom naslijeđem, nominirana je i za Nagradu Lux Europskog parlamenta, a u Sarajevu će imati regionalnu premijeru.

 

  • U konkurenciju je uvrštena i manjinska koprodukcija Ines Tanović, “Naša svakodnevna priča”, što je svjetska premijera tog filma o obitelji čiji je svakodnevni život oslikan kroz sevdalinku.

 

Kategorija dokumentarnog filma donosi dva domaća filma – “Lijepo mi je s tobom, znaš” Eve Kraljević, koji je redateljica snimila o svojoj sestri s Downovim sindromom, i manjinska koprodukcija “Snovi se vraćaju kući” Mladena Mitrovića, koja će u Sarajevu imati svjetsku premijeru. Za tu priču o ponovnom susretu grupe nekadašnjih Sarajlija koji su se nakon 1987., kada su prvi put snimani, raselili po cijelom svijetu, ekipa filma obišla je deset zemalja.

U nenatjecateljskom programu “U fokusu”, posvećenom regionalnoj kinematografiji, prikazat će se dugometražni prvijenac “Ti mene nosiš” Ivone Juke, sastavljen od triju priča o odnosima kćeri i očeva, koji je u kino distribuciji pogledalo više od sedam tisuća gledatelja, a nedavno je prikazan i na festivalu u Karlovym Varyma.

Isti program donosi i hrvatsku manjinsku koprodukciju “Ničije dijete” Vuka Ršumovića, višestruko nagrađivani film nastao prema istinitim događajima o dječaku kojeg su u bosanskim planinama pronašli lovci, nakon čega je završio u domu za nezbrinutu djecu u Beogradu.

Sarajevo Film Festival pokrenut je 1995., pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, s ciljem obnove civilnog društva i održavanja kozmopolitskog duha grada. Svake godine posjeti ga oko sto tisuća ljudi.

Komentiraj