Šest hrvatski filmova na festivalu kratkog filma u Dresdenu

Na jednom od najvažnijih festivala kratkometražnog filma u Njemačkoj, Filmfest koji se održava do 13. rujna na lokacijama u Dresdenu i online, prikazuje se i šest hrvatskih naslova.

Među 37 igranih i animiranih filmova iz 29 zemalja u međunarodnom natjecateljskom programu prikazuju se kratkometražni animirani film “Udahnut život” Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona te igrani “Posljednja slika o ocu” Stefana Đorđevića, nastao u srpsko-hrvatsko-grčkoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Danijel Pek, Antitalent).

‘Open Air Shorts’, program koji se odvija na otvorenom u centru Dresdena, ove godine publici predstavlja 96 filmova iz 34 zemlje, među kojima su i četiri hrvatska.

Riječ je o igranom filmu “Njemački inat” Silve Ćapin, dokumentarno-eksperimentalnom “Još jedan odlazak” Renate Poljak te animiranom “Toomas ispod doline divljih vukova” Chintis Lundgren, koji je nastao u estonsko-hrvatsko-francuskoj produkciji (hrvatski producent je Draško Ivezić, Adriatic Animation).

Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmfest Dresden osnovan je 1989.  s ciljem prikazivanja svih vrtsta kratkometražnog filma.

Žiri dodjeljuje osam nagrada (Golden Horsemen), a ukupni nagradni fond festivala iznosi 67 000 eura.

Osim na lokacijama u Dresdenu,  dio 32. izdanja Filmfesta prenosit će se i streamingom na festivalskoj stranici i na Facebooku.

Osim filmskog, festival donosi i bogati popratni program koji uključuje izložbe i industrijski dio u sklopu kojeg se odvijaju diskusije, razgovori s autorima, predavanja.

Komentiraj