SESSIONS ‘Optužbe o dosluhu s Rusijom su besramne laži’

EPA/Olivier Douliery / POOLj

Američki državni odvjetnik Jeff Sessions u svjedočenju pred senatskim odborom za obavještajna pitanja o vezama s Rusijom rekao je u utorak da su optužbe da je bio u dosluhu s Kremljom ili s njim sklapao bilo kakve dogovore “besramne i gnusne laži”.

“Svaka sugestija po kojoj sam navodno bio u dosluhu ili sam znao za dogovor s ruskom vladom, usmjeren protiv moje zemlje bila bi besramna i gnusna laž”, rekao je Sessions, visoki član kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegov savjetnik tijekom predsjedničke kampanje prošle godine.

“Nikad se nisam sreo ili razgovarao ni s jednim Rusom, ni s jednim stranim dužnosnikom oko bilo kakvog miješanja u bilo kakvu kampanju ili izbore u Sjedinjenim Državama. Osim toga, ne znam ni za kakvu konverzaciju koju bi vodio netko drugi iz Trumpove kampanje”, rekao je u svjedočenju.

Jedan od ciljeva saslušanja bilo je utvrditi zbog čega je Sessions rekao senatorima u siječnju da nije imao kontakata s ruskim dužnosnicima prošle godine tijekom predizborne kampanje.

On je naime u ožujku priznao da se dvaput prošle godine susreo s ruskim veleposlanikom u Washingtonu Sergejom Kisljakom.

Po njegovim kolegama, Sessions nije lagao Kongresu jer su ti susreti bili dio njegovog posla kao američkog senatora, a ne kao predstavnika Trumpove kampanje.

Sessions je rekao i da ima povjerenja u Roberta Muellera koji vodi istragu o ruskom miješanju u američke izbore, bez obzira na špekulacije koje su se pojavile da bi ga Trump mogao smijeniti.

Sessions je rekao da ne zna je li to istina, naglasivši da nema nikakvog razloga u to vjerovati. “Imam povjerenja u Muellera”, rekao je.

Zamjenik državnog odvjetnika Rod Rosenstein rekao je ranije na saslušanju da je Mueller potpuno neovisan i naglasio da nema razloga da bude smijenjen.

Sessions je u svjedočenju pred odborom rekao da se izuzeo iz istrage o vezama Trumpove kampanje s Rusijom jer je sudjelovao u toj kampanji. Razlog za izuzeće je to što pravila ministarstva pravosuđa sprečavaju takav sukob interesa.

Sessions je svjedočio pred odborom samo pet dana nakon što je James Comey, kojega je Trump smijenio s mjesta direktora FBI-ja 9. svibnja, rekao da ga je Trump smijenio kako bi potkopao istragu agencije o Rusiji.

Senatori su željeli znati koja je bila Sessionsova uloga o otpuštanju Comeya. On je rekao da je napisao preporuku nakon što je to od njega zatražio predsjednik, ali je odbio reći je li s predsjednikom razgovarao o tome kako Comey vodi istragu o Rusiji.

Naglasio je da ne može govoriti o privatnim razgovorima s predsjednikom, bilo o čemu se radilo.

Komentiraj