Šešelj ne želi slušati presudu Haškog suda ni video-linkom

Toskich Oksana / PHOTOSHOT

Haški optuženik i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj poručio je u četvrtak da ga ne interesira izricanje presude njemu u Haškom sudu niti želi pratiti video-linkom 31. ožujka i  najavio žalbu na presudu “kakva god ona bude”.

“Zašto bih prihvatio da pratim izricanje presude posredstvom video-linka kad je obveza državne televizije Srbije da to izravno prenosi?”, upitao je Šešelj na konferenciji za novinare.

On je ustvrdio kako “ima saznanja” da će mu biti izrečena kazna od 25 godina zatvora, rekavši kako posjeduje informacije da je pomoćnik tužitelja za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić navodno prenio hrvatskim dužnosnicima da će “Šešelj biti osuđen na 25 godina”.

Haški sud odlučio je ranije izreći Šešelju presudu u odsutnosti 31. ožujka, a raspravno vijeće ICTY-a ponudilo mu je mogućnost da izricanje prati posredstvom  video-linka iz Beograda, o čemu bi trebao izvijestiti Den Haag do 22. ožujka.

Šešelj je, kako prenose beogradski mediji, naglasio da ga presuda Haškog tribunala “uopće ne interesira” i da je “već pobijedio Den Haag s 10:0”, te da tu pobjedu “ništa ne može omalovažiti”.

Šešelj je najavio da će radikali na beogradskom Trgu Republike 24. ožujka, na dan početka bombardiranja SR Jugoslavije 1999. prosvjedovati protiv NATO-a, ali i protiv Haškog suda, budući da je ICTY ranije najavio da će 24. ožujka izreći presudu nekadašnjem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

Šešelju, koji se dragovoljno predao 24. ožujka 2003. godine, ICTY je sudio po optužnici za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i nehumana dijela i zločine protiv čovječnosti nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993.

U pritvoru haškog suda Šešelj je bio do početka studenog 2014. kad je privremeno oslobođen zbog zdravstvenih razloga, uz obvezu Srbije ga na zahtjev Den Haaga dovede na izricanje presude.

Tužitelji su u završnoj riječi u ožujku 2013. za Šešelja zatražili kaznu od 28 godina zatvora, a Šešelj, koji se branio sam uz logističku potporu pravnog tima SRS, zahtijevao je oslobađajuću presudu.

Komentiraj