Serijska proizvodnja ŠKODA Octavije započela je prije 20 godina

Prva ŠKODA OCTAVIA sišla je s proizvodne trake u novoizgrađenoj tvornici u Mladá Boleslavi prije dva desetljeća.

ŠKODA OCTAVIA jedan od najuspješnijih serijskih modela u svijetu automobila, modularni dizajn vozila, napredna tehnologija, visoka razina efikasnosti i ergonomije čine je jednom od najomiljenijih automobila u Europi.

Broj proizvedenih vozila porastao za više od jedne trećine u samo jednoj godini. S više od pet milijuna prodanih vozila neosporno je najbolje prodavani model u 121 godini postojanja tradicionalne marke.

Prije dvadeset godina, 3. rujna 1996., bivši predsjednik Češke Republike, Vaclav Havel, dao je znak za početak proizvodnje ŠKODA Octavije u novootvorenom dijelu matične tvornice tvrtke.

“Tvornica je divna, moderna, stvarno lijepa. Bilo bi odlično kad bi sve tvornice izgledale kao ova”, bile su Havelove riječi na ceremoniji otvaranja.

U veljači 1995. godine u Mladá Boleslavi položen je kamen temeljac za novu proizvodnu liniju, na kojoj će 18 mjeseci kasnije započeti proizvodnja modela ŠKODA OCTAVIA. Za novo serijsko vozilo ŠKODA je izgradila modernu proizvodnu liniju u hali veličine 32 000 m2. Dodatno je na sveukupno 2 500 m2 izgrađen uredski prostor, te su na 3 000 m2 uređeni socijalni sadržaji. U ožujku 1996. je kompletirana nova lakirnica, gdje će se svakog dana lakirati do 1 800 karoserija modela ŠKODA FELICIA i ŠKODA OCTAVIA.

Razvoj potpuno novog modela OCTAVIA započeo je 1992. godine, otprilike godinu dana nakon što se tradicionalna češka marka priključila Volkswagen grupaciji.

U prvoj godini prodaje kupci vozila ŠKODA OCTAVIA su mogli birati između dva benzinska motora s četiri cilindra ili turbodizelskog pogonskog sustava. U svibnju 1998. godine linija je proširena modelom ŠKODA OCTAVIA COMBI, od 1999. godine se karavanska verzija mogla dobiti i s pogonom na sve kotače. Zadnje vozilo prve generacije sišlo je s proizvodne trake u studenom 2010. godine. U razdoblju od rujna 1996. do studenog 2010. u cijelom svijetu je isporučeno 970 000 vozila u limuzinskoj i više od 470 000 vozila u karavanskoj verziji.

Druga generacija ŠKODA Octavije je bez prekida nastavila uspješnu priču svoje prethodnice, treća generacija ŠKODA Octavije se proizvodi od studenog 2012. godine.

Danas se ovaj omiljeni model smatra srcem marke te je iznimno popularan kao obiteljski i kao poslovni automobil…

Škoda Octavia
Škode Octavije ispred tvornice u Mladá Boleslavi

Komentiraj