Serija “Gospodar prstenova” obara financijske rekorde, biti će najskuplja ikada

Elijah Wood

Kada je objavljeno da će se snimati televizijska serija „Gospodar prstenova“ tvrdilo se kako će proračun za nekoliko sezona stajati rekordnih 500 milijuna dolara. Taj će rekord biti oboren jer, kako javlja Hollywood Reporter, proračun prve sezone serije iznosi nevjerojatnih 465 milijuna dolara. Naime, Stuart Nash, ministar ekonomskog razvoja i turizma u Novom Zelandu, izjavio je za portal Morning Report „Ono što vam mogu reći jest da će kompanija Amazon potrošiti 650 milijuna novozelandskih dolara (465 milijuna američkih dolara) samo na prvu sezonu. To je fantastično, doista… To će biti najveća televizijska serija ikada“.

Brojke su isprva objavljene kao dio vladinog službenog izvještaja koje je prenio novozelandski portal Stuff. Iz tog izvještaja vidljivo je da kompanija planira snimiti pet sezona serije koja bi se snimala na Novom Zelandu kao i nekoliko serija koje će se temeljiti na pojedinim likovima iz „Gospodara prstenova“.

Za usporedbu, proračun jedne sezone serije „Igra prijestolja“ iznosio je 100 milijuna dolara. U prvoj sezoni, proračun jedne epizode iznosio je šest milijuna dolara a taj proračun se do osme sezone gotovo utrostručio tako da je u posljednjoj sezoni proračun jedne epizode iznosio 15 milijuna.

Ovako visok iznos proračuna prve sezone serije „Gospodar prstenova“ ne odnosi se samo na njeno snimanje. Naime, kompanija Amazon prvo je platila 250 milijuna dolara na prava za televizijsku ekranizaciju kultne književne trilogije J. RE. R. Tolkiena a vjerojatno je u taj iznos uključena i izgradnja Međuzemlje, odnosno lokacija na kojima će se serija snimati. U tom slučaju, troškovi preostalih sezona serije biti će niži.

Kako brojne zemlje, uključujući i Hrvatsku, privlače inozemne produkcije tako da im vraćaju dio iznosa potrošenog na snimanje u njihovoj zemlji (tzv. tax rebate) u iznosu od 25 do 30 posto, tako će vlada Novog Zelanda vratiti kompaniji Amazon 114 milijuna dolara. Vlada Novog Zelanda smatra da će se taj povrat sredstava isplatiti jer će brojni turisti pohrliti u njihovu zemlju da vide lokacije na kojima se snimala serija, a prije 20 godina i filmska trilogija „Gospodar prstenova“.

Snimanje serije je u tijeku a njena premijera očekuje se u posljednjem kvartalu ove godine.

Komentiraj