Sergio Leone, redatelj zaslužan za neke od najboljih vesterna

Talijanski redatelj Sergio Leone rođen je u Rimu 3. siječnja 1929. godine. Njegovi vesterni budući da su bili plod talijanskog redatelja, dobili su nadimak „špageti vesterni“, a u Leoneovom slučaju uspjeli su postići velik komercijalni uspjeh i priznanje filmskih kritičara. Zanimljivo je da je u Europi općenito između 1960. i 1980. godine proizvedeno više od 600 filmova u žanru vesterna, među kojima su upravo Leoneovi uradci stekli najveću popularnost.

Leoneov otac Vincenzo bio je vrlo dobar talijanski glumac, scenarist i redatelj, a veći je dio svog opusa stvorio u razdoblju nijemog filma, pod umjetničkim imenom Roberto Roberti. Majka Sergija Leonea bila je glumica Bice Waleran (rođena kao Edvige Valcarenghi), a glumila je u nizu nijemih filmova.

Filmom se Sergio Leone počeo baviti rano, a osobito je poznat postao po suradnji s glazbenikom Enniom Morriconeom, koji mu je u mladosti određeno vrijeme bio čak i školski kolega. Među najvećim hitovima Sergija Leonea bili su vesterni s mladim Clintom Eastwoodom – ‘Za šaku dolara’, ‘Za dolar više’ i ‘Dobar, loš, zao’. U suradnji s američkim studijima snimio je film ‘Bilo jednom na Divljem zapadu’, s glumačkim zvijezdama Henryjem Fondom, Charlesom Bronsonom, Jasonom Robardsom i Claudijom Cardinale. Posljednji Leoneov film ‘Bilo jednom u Americi’ (na slici s glavnim glumcem Robertom De Nirom) dovršen je 1984. godine.

Leone je preminuo u rodnom Rimu 1989. godine u 61. godini života.

Komentiraj