Šeparović: “Ustavni sud od Sabora očekuje da donese novi zakon o prekidu trudnoće”

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u utorak je za N1 televiziju rekao da Sabor nije izvršio obvezu prema rješenju Ustavnog suda i pozvao Hrvatski sabor da donese novi zakon o pobačaju.

“Rješenjem od 21. veljače 2017. Ustavni sud utvrdio je da je Zakon iz 1978. kojim je reguliran prekid trudnoće u skladu s Ustavom. Nadalje, Ustavni sud naložio je Hrvatskom saboru da u roku od 2 godine donese novi zakon u kojem će propisati edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak. Ovo iz razloga što je važeći Zakon zastario i donesen je u vrijeme bivšeg političkog i društvenog sustava”, rekao je Šeparović.

Za N1 je dodao da Hrvatski sabor do danas nije izvršio rješenje Ustavnog suda, što – kaže – nije dobra poruka s obzirom da su odluke i rješenja Ustavnog suda obvezatni.

“Stoga Ustavni sud očekuje da se njegovo rješenje izvrši i da Hrvatski sabor donese novi zakon koji će biti u skladu s utvrđenjima Ustavnog suda navedenim u obrazloženju citiranog rješenja”, zaključio je Šeparović.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]