Šeparović: “Ured predsjednika može izabrati bilo kojeg kandidata, ali od onih koji su se prijavili”

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović nakon današnje sjednice dao je izjavu za medije.

“Ustavni sud je na sjednici donio dvije odluke. Nije prihvaćen prijedlog za ocjenu ustavnosti o sudovima vezano uz javni poziv. Ustavni sud je zaključio da taj javni poziv ni u čemu ne ugrožava ustavni položaj predsjednika Republika niti dovodi u pitanje njegovu ustavnu ovlast. Bez prijedloga predsjednika Sabor ne može izabrati predsjednika Vrhovnog suda.

Smatramo da taj zakon nije protivan Ustavu, pogotovo odredbi o diobi vlasti koja ukazuje na međusobnu suradnju”, rekao je Šeparović.

“Nismo prihvatili prijedlog sudaca da se uputi zahtjev sudu EU o tumačenju prava EU. Nismo prihvatili prijedlog ni za javnu raspravu”, dodao je.

Ustavni je sud ukinuo i pojedine uredbe Vlade RH o gospodarenju otpadom.

“O zahtjevu Arsena Bauka nije bilo vremena raspravljati jer je podnesen jučer. On je iznio nešto novo što nitko nije, da su ovim zakonom date ovlasti Uredu predsjednika koje zakonodavac ne smije davati, nego jedino predsjednik može svojom odlukom. No, to neće puno promijeniti na stvari”, rekao je Šeparović.

Dodatno je pojasnio mogućnosti predsjednika:

“Ured predsjednika mora pribaviti mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i saborskog Odbora za pravosuđe o svim kandidatima koji su se prijavili. To služi da odabere onog kandidata za kojeg smatra da je najbolji. Nije vezan tim mišljenjem, može izabrati bilo kojeg kandidata, ali mora biti jedan od onih koji se prijavio na javni poziv.”

Ako se ne izabere predsjednik Vrhovnog suda, zamjenik obavlja dužnost do izbora, dodao je.

“To što u zakonu ne stoji da ne postoje rokovi u kojem se mora tražiti mišljenja, u kojem predsjednik mora predložiti kandidata kao ni Sabor, ne znači da postupak ne treba provesti. Zakone treba tumačiti smisleno. Bogatstvo Ustavnog suda su različita mišljenja”, rekao je Šeparović.

Ustavni sud nije prihvatio prijedloge za ocjenu suglasnosti Zakona o sudovima

Komentiraj