ŠEPAROVIĆ: ‘Ništa od referenduma o zakonskoj zabrani pobačaja’

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović gostovao je u Dnevniku Nove TV. Na pitanje o tome može li se nakon odluke Ustavnog suda organizirati referendum, Šeparović je odgovorio:

‘To je hipotetsko pitanje, teško je na njega odgovoriti. Međutim, načelno govoreći, ukoliko bi se referendum organizirao na ovom pitanju o kojem je Ustavni sud odlučio, dakle u smislu zakonske zabrane prekida trudnoće, pretpostavka je da bi takav referendum bio zabranjen.’

O tome može li nakon ove odluke Hrvatski sabor donijeti zakon o zabrani pobačaja, kazao je kako teoretski može te da osobno ne vjeruje da bi Hrvatski sabor to učinio. To bi, kako je kazao, bilo izravno suprotstavljanje odluci Ustavnog suda, a sve pravne i fizičke osobe dužne su poštivati odluku Ustavnog suda.

‘To bi bilo protuustavno ponašanje, ne vjerujem da bi Sabor to učinio. Ako bi ipak to učinio Ustavni sud bi ponovo morao o tome odlučivati, bilo na prijedlog, bilo po službenoj dužnosti’, kazao je Šeparović.

Može li netko odluku Ustavnog suda osporavati, primjerice pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu?

‘Ovakvu odluku ne može nitko osporavati jer je ovo takozvana apstraktna kontrola zakona. Ono što se može osporavati su pojedinačne odluke sudova, pa i Ustavnog suda, ukoliko bi se u nekim slučajevima odlučivalo o prekidu trudnoće, dakle o pojedinačnim stvarima. Ali ovo rješenje koje je Ustavni sud danas donio ne može se oporavati,’ odgovorio je u Dnevniku Nove TV.

 

Komentiraj