Senat izglasao početak rasprave o zdravstvu, McCain poziva na kompromis

Pixabay

Američki senat izglasao je u utorak početak rasprave o nastavku reforme zdravstvenog sustava, pri čemu je ugledni senator John McCain pozvao Senat na jedinstvo i kompromis glede rješenja za zdravstveno osiguranje te kazao da neće glasati za republikanski prijedlog zakona u sadašnjem obliku, javljaju agencije.

McCain se pojavio se na Capitol Hillu prvi puta od kada mu je dijagnosticiran tumor na mozgu i ostat će nekoliko dana te se vratiti u Arizonu zbog liječenja.

“Kongres, koliko se mogu sjetiti, nikada nije bio podijeljen kao do sada. Prijatelji, ništa ne postižemo, naš sustav zdravstvenog osiguranja je u rasulu. Svi to znamo, i oni koji podržavaju Obamacare i oni koji mu se protive. Nešto se mora učiniti”, rekao je McCain.

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell je izrazio nadu da će dovršiti posao na prijedlogu zakona kojim bi se do kraja tjedna Obamacare poništio i zamijenio.

“Ovo je tek početak, nismo ovdje da bismo se hvalili. Dug je to put, ali ćemo ga završiti do kraja tjedna”, kazao je McConnell.

Američki predsjednik Donald Trump je izglasavanje u Senatu službene rasprave o zakonu o zdravstvenom osiguranju nazvao “velikom korakom”, nakon što je tjednima bio nezadovoljan zbog nesposobnosti većine da održi obećanje i poništi osiguranje koje je uspostavio njegov predsjednik Barack Obama.

S 51 glasom za i 50 glasova protiv, republikanci su uspjeli premostiti proceduralne prepreke, ali, kako navodi Reuters, još je neizvjesno hoće li biti dovoljno glasova za usvajanje zakona.

Ukoliko Obamacare bude ukinut i zamijenjen, milijuni Amerikanaca mogli bi izgubiti zdravstveno osiguranje, posebno zbog smanjenja pokrivenosti građana u okviru vladinog zdravstvenog programa za siromašnije Amerikance, poznatog kao Medicaid.

Komentiraj