Senad Pećanin: “Mir u BiH je ugrožen. Kriv je srpski, ali i hrvatski nacionalizam”

Sarajevski odvjetnik te utemeljitelj i bivši glavni urednik uglednoga sarajevskog tjednika Dani Senad Pećanin izjavio je za N1 kako ga je “zaledila” rečenica visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, koju je na jednoj tribini u Njemačkoj izjavio da je njegov cilj “očuvanje teritorijalnog integriteta BiH”. Pećanin smatra kako je ta izjava, za koju kaže da je prošla ispod radara, veoma zlokobna, te da treba zabrinuti lidere i građane BiH.

Pećanin je ocijenio kako BiH i regija prolaze kroz iznimno teško razdoblje u kojem je ugrožen čak i mir u BiH.

“Ključni uzrok takvog stanja jest revitalizacija srpskog nacionalizma kojoj svjedočimo u regiji, i u kojoj nije teško prepoznati matricu ‘90-ih, koja je dovela do katastrofe u cijeloj regiji, a najveća žrtva bila je BiH. Na sceni danas imamo ponovo srpski nacionalizam sa Aleksandrom Vučićem umjesto Slobodana Miloševića, sa Srpskom pravoslavnom crkvom umjesto nekadašnje Jugoslovenske narodne armije i s projektom ‘velike Srbije’ koji se danas naziva ‘srpski svet’. Ono što čini razliku u ovome u odnosu na ‘90. jest klerikalizacija. Tada je Jugoslovenska narodna armija poharala bivšu državu, sada je na udaru Crna Gora, tako da se bojim da umjesto tog perioda koji je obilježen militarizacijom sada imamo druge metode, ali bojim se, s istim ciljem. To vidimo najbolje po ulozi SPC u Crnoj Gori a naravno i u BiH, što sve zajedno čini jedan ambijent u kojem sve ono što se činilo postignutim u periodu nakon Dejtonskog sporazuma sada dolazi u pitanje. S druge strane imamo sve agresivniji hrvatski nacionalizam koji ima pokrovitelja u službenom Zagrebu, po onom obrascu sporazuma iz povijesti, čija je meta uvijek bila BiH, sporazuma Cvetković-Maček“, istakao je Pećanin u Novom danu.

“Ono što je meni posebno zabrinjavajuće a prošlo je čini mi se ispod radara, jeste skoro usputna opasna izjava visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta na jednoj tribini u Njemačkoj koja se održala prije desetak dana i na kojoj je govorio o situaciji u BiH, o potrebama promjene Izbornog zakona. Mene je ‘zaledila’ rečenica da je njegov cilj i zadatak očuvanje teritorijalnog integriteta BiH. Ta rečenica je veoma zlokobna i trebala bi biti razlog za zabrinutost političkih aktera u BiH, a onda i svih građana BiH. Time nam Schmidt otkriva da je teritorijalni integritet BiH ugrožen. To je prvi put nakon Dejtona da neki strani dužnosnik, koji je involviran u BiH, otkriva da je teritorijalni integritet ugrožen“, naglasio je. Dodao je i kako to znači da integracije u Evropsku uniju i NATO više nisu na agendi visokog predstavnika.

“Oni koji tako olako izriču tako teške konstatacije moraju biti svjesni da teritorijalni integritet BiH ne može biti narušen mirnim putem. Na tome inzistiraju i prvaci beogradskog režima i lider SNSD-a Milorad Dodik, koji najavljuje secesiju. Ako je to cijena na koju je spreman srpski nacionalizam potpomognut hrvatskim partnerima, onda nam predstoji tegobno i turobno vrijeme“, ocijenio je Pećanin.

Komentiraj