Enrico Vannucci, selektor programa kratkog filma “Horizonti” na slavnom filmskom festivalu u Veneciji, gostovat će u utorak, 18. travnja u zagrebačkom kinu Tuškanac, u okviru programa Kratki utorak.

Tim će se povodom prikazati šest najreprezentativnijih filmova sa zadnja dva izdanja festivala, nakon kojega će uslijediti razgovor s urednikom Kratkog utorka, Ivanom Ramljakom, u kojemu će se otkriti kako izgleda festivalski selekcijski proces, najavljeno je iz Hrvatskog filmskog saveza.

Program otvara film “Sve što nas rastavlja” kineskog redatelja s francuskom adresom, Hua Weïja, drama o majci koja se nakon dugo vremena sastaje s kćeri koju je dala na usvajanje, u kojoj glumi i Isabelle Huppert.

Wei je prije dvije godine bio nominiran za Oscara za svoj prethodni kratki film “Butter Lamp”, dok je njegov film “Sve što nas rastavlja” bio prikazan i na ovogodišnjem Sundanceu.

Prikazat će se i film “Dobre vijesti” talijanskog autora Giovannija Fumua kroz priču o paru tinejdžera koji se nalaze u jeftinom motelu u predgrađu Seula progovara o problemu tinejdžerske trudnoće u Južnoj Koreji.

“Sretno, Orlo!” je slovensko-austrijsko-hrvatska koprodukcija slovenske redateljice Sare Kern koja većinom živi i radi u Melbourneu u Australiji o tajnom dječjem svijetu, dok je “500 tisuća godina” rad Tajlanđanina Chaia Sirisa, čestog suradnika slavnog Apichatponga Weerasethakula, smješten na arheološki lokalitet na kojemu su pronađeni vrijedni fosilni ostaci homoerectusa za što njegovi stanovnici previše ne mare.

Program donosi i dokumentarac “Colombi” talijanskog autora Luce Ferrija, u kojemu redatelj prati dvoje ljubavnika koji su proveli gotovo cijelo stoljeće zajedno.

Za kraj programa ostavljen je hrvatski film “Belladonna” Dubravke Turić, koji je 2015. pobijedio u selekciji Horizonti donijevši redateljici Zlatnog lava.

Venecijanski filmski festival, najstariji od svih svjetskih filmskih festivala na svijetu, održava se od 1932. godine, a selekcija Horizonti postoji od 1988., što je druga po važnosti nakon Službene selekcije.

Horizonti u odvojenim programima dugometražnih i kratkometražnih uradaka prikazuju filmove koji predstavljaju najnovije estetske i izražajne tendencije u suvremenom filmu, a koji do tada nigdje nisu bili prikazani.

Po Vannuccijevim riječima, recentna izdanja festivala ciljala su prikazati preciznu selekciju filmova iz cijelog svijeta koji sadrže vrlo karakteristične, različite stilove i teme, sa željom za otkrivanjem novih filmaša i umjetnika koji predstavljaju najinovativnija strujanja u suvremenom filmu.

Svake godine u “Horizontima” se natječu vrlo različiti filmovi, od fikcijskih, preko dokumentaraca do animacija, koje ocjenjuje isti žiri koji to radi i za duge u filmove u istom programu.

“Šest filmova koje ćemo prikazati u Zagrebu rezultat su rada programera festivala s ciljem otkrivanja novih glasova, hibridnih formi ili hibridnih filmaških pozadina i osobnih stilova”, rekao je Vannucci uoči dolaska u Zagreb.

Komentiraj