FaH/ Dario GRZELJ/ dag

Šelebaj u obrani odbacio optužbe za izvlačenje novca iz producentskih tvrtki

U svojoj obrani koju je u dva navrata iznosio u posljednjih tjedan dana poduzetnik Vladimir Šejebaj odbacio je sve optužbe zbog kojih je od 2014. na optuženičkoj klupi, zajedno s bivšom suprugom Dijanom Čuljak te ostalima optuženima za izvlačenje više od 24 milijuna kuna iz produkcijskih tvrtki Core media i Media spot.

Pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda Šelebaj je u srijedu ustvrdio da nije mogao izvući i zadržati novac iz tvrtki zbog kojih je osim za ‘pranje’ novca optužen i za utaju poreza. Kao “poduzetnik iz industrijskog sektora” navodno nije mnogo znao o proizvodnji televizijskih emisija i ugovaranj tzv. vanjske produkcije.

No, to kako je posvjedočio nije bio slučaj s njegovim nekadašnjim bliskim suradnikom Edvinom Softićem, sada pokojnim pokajnikom Mariom Cikaćem te novinarkom Hloverkom Novak Srzić za koju je kazao da je imala poseban odnos s njegovom bivšom suprugom koja joj je navodno za suradnju davala novac na ruke.

Osim imena iz svijeta medija Šelebaj je u prvom dijelu svoje obrane, sredinom siječnja, spomenuo i bivšeg glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića. Proglasio ga je glavnim krivcem za njegov progon i pritvaranje, a kao razlog je naveo Grbićevu ljubavnu vezu s Dijanom Čuljak.

Bivši supružnici Šelebaj i Čuljak su prema optužnici 2004. zaključili ugovor o tajnom društvu kako bi prikrili stvarnu vlasničku strukturu pri čemu su međusobno dijelili dobit.

Osim Šelebaja, Čuljak i Cikača, koji je nakon priznanja 2013. uvjetno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od pet godina, u izvlačenju novca preko fiktivnih računa su, prema tvrdnjama tužiteljstva, sudjelovali Vlado Bućan, Igor Šumaković i Tonček Mandić.

Čuljak, koja je s HRT-a otišla u sjeni prozivki za sukob interesa, posljednja je uključena u optužnicu u veljači 2013. a tužiteljstvo ju tereti i za sprječavanje dokazivanja jer je od jednog svjedoka navodno tražila da svjedoči u njezinu korist, zbog čega je bila u istražnom zatvoru.

Komentiraj