Goran Selanec (41) u srijedu je izabran za novog i najmlađeg ustavnog suca, a razgovoru za Večernji list rekao je da se ustavni sudac mora držati Ustava u kojem je zapisana vrednota pluralizma i poštovanja različitih točaka na političkom spektru i Ustavnog zakona, i mora u bilo koji predmet ući otvorenog uma i saslušati sve argumente.

Upitan o pobačaju, Selanec kaže kako je odluka UStavnog suda, koji pobačaj nije zabranio, rezultat komposmisa dviju struja unutar suda i nije riješila pitanje pobačaja do kraja i ono će se vratiti Ustavnom sudu kad se donese Zakon o pobačaju. “Sad dopušteni pobačaj do 10. tjedna kompromis je koji ostavlja dovoljno prostora za autonomiju žene, a društvu omogućava da zaštiti ideju ljudskog života i zdravlje žene”, objasnio je.

Naglašava kako za njega nije pitanje što je embrij, nego je li embrij osoba. “Pravni poredak jamči prava osobama i pitanje je kada se nekome priznaje osobnost jer od tog trenutka vrijedi njegova puna zaštita. A osoba se prema pravnom poretku postaje rođenjem”, dodao je. Selanec je rekao i da ako se ograniči autonomija žene, onda se osoba, njena sloboda, interese i zdravlje podređuje fetusu. “Osobnost i autonomija žene je realnost, a ljudski život i njegov razvoj prema punoj osobnosti nešto je što je u procesu”, kaže.

Smatra da je gay brak i u Hrvatskoj samo pitanje vremena. “Već sad 14 država u EU ima punu bračnu jednakost za heteroseksualne i istospolne parove i to je više od 50% teritorija s više od polovine građana EU. Njemačka je priznanjem prava na brak za istospolne parove otvorila taj proces u srednjoeuropskom kulturnom krugu i pitanje je kad će je slijediti Austrija i Češka. U tom procesu je i Hrvatska i pitanje je hoće li to biti ostvareno referendumom ili izmjenom Ustava”, rekao je.

Komentiraj