Selak Raspudić: “Apsurdno je da mjere za zaštitu zdravlja začepljuju usta zastupnicima”

Apsurdno je da se mjere koje bi trebale štititi zdravlje mogu i iskoristiti da bi se saborskim zastupnicima začepila usta, izjavila je zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić komentirajući za N1 to što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković danas iz sabornice izbacio zastupnike Mosta koji su bili brojniji od kvote od dva zastupnika, premda je sabornica bila prazna.

“Mjere nisu donesene s ciljem da bi bilo manje zastupnika u sabornici. One su donesene kako bi se održavala distanca i kako bi Sabor mogao normalno funkcionirati. Dolazimo u apsurdnu situaciju da se zastupnici Mosta pojave kako bi revno sudjelovali u raspravi o proračunu… i Gordan Jandroković ih izbacuje vani iz prazne sabornice, govoreći da samo dva zastupnika mogu biti unutra iz tog kluba. To je točno. Ali sabornica je bila prazna. Zašto je bila prazna? Zato što drugih nije bilo”, kazala je Selak Raspudić.

“Gordan Jandroković se drži slova, ali ne i duha zakona. Duh zakona nije izbaciti saborske zastupnike s njihovog radnog mjesta, nego ograničiti njihov broj u slučaju da svi zastupnici jesu na svom radnom mjestu, kako bi Sabor mogao funkcionirati u skladu s epidemiološkim mjerama”, dodala je.

Pohvalila je potpredsjednike Sabora Željka Reinera i Antu Sanadera, stranačke kolege Gordana Jandrokovića, koji su kako je rekla, večer ranije postupali u duhu zakona i dopustili mostovcima da budu u dvorani, iako ih je bilo više od dva, jer je dvorana bila velikim dijelom prazna.

Komentirajući epidemiološke mjere općenito, Selak Raspudić je kazala kako bi one trebale ovisiti o stanju u pojedinoj županiji i pojedinom gradu. “Ovdje se ponovo govori o nacionalnim mjerama, a u drugim zemljama vidi se da su se mjere uvodile u pojedinom gradu, u pojedinom mjestu. Takav tip postupanja uvelike olakšava postupanje i nadležnim institucijama i poslovnim subjektima u tim gradovima.”

Zagovara i aktivniju ulogu Sabora u borbi protiv koronavirusa. “Sabor ima priliku revidirati sve odluke Stožera. Mi možemo i u ovoj situaciji, bez aktivacije članka 17. Ustava, ojačati položaj Sabora, odnosno, dati mu ulogu koja mu pripada. Podsjetit ću, Hrvatska je parlamentarna demokracija”, kazala je.

 

Komentiraj