Getty Images

Seksist zamijenio šovinista na čelu ‘Pripravnika’

ARNOLD SCHWARZENEGGER NOVI JE VODITELJ reality TV showa ‘Pripravnik’, zamijenio je Donalda Trumpa koji je zauzet kandidaturom za predsjednika Amerike. Schwarzenegger je ‘dostojan’ zamjenik jer obojica imaju lošu reputaciju

Arnold Schwarzenegger (68) bio je slavni bodibilder, bio je hollywoodska zvijezda iako nitko nije vjerovao da će uspjeti zbog smiješnog akcenta, u dva mandata bio je guverner Kalifornije, bio je jedan od prvih investitora u lanac restorana Planet Hollywood, ali malo tko je mogao očekivati da će postati voditelj reality showa “Slavni pripravnik” (Celebrity Apprentice). Upravo je to ovog mjeseca objavila TV kuća NBC koja je nakon 14 uspješnih sezona ovog showa odlučila zamijeniti dosadašnjeg voditelja Donalda Trumpa – Schwarzeneggerom. Da će Trump napustiti show, bilo je jasno u lipnju ove godine, kada je objavio da će se kandidirati za predsjednika Amerike. Televizijska pravila u Americi u tom slučaju su jasna – svaki kandidat mora dobiti jednako vrijeme u TV programu. Da je ostao voditelj showa, Trump bi bio uskraćen za promociju i nastupe na televiziji. Nije to bio jedini razlog zbog kojeg je NBC raskinuo ugovor s Trumpom. Naime, 16. lipnja, u govoru kojim je najavio da ulazi u utrku za predsjednika, izjavio je da su meksički imigranti silovatelji koji dilaju drogu i čine zločine u Americi. Za TV kuću NBC to je bilo previše, pa su raskinuli ugovor s Trumpom i krenuli u potragu za novim voditeljem. Nakon što su tijekom ljeta pregovarali s nekoliko kandidata, na kraju je izbor pao na Schwarzeneggera.

Odgovor Trumpa na tu odluku nije trebalo dugo čekati. Rekao je da TV kuća NBC nije željela da se on kandidira za predsjednika Amerike, nego je njeno vodstvo zahtijevalo od njega da i dalje nastavi voditi reality show “Pripravnik”. “Nakon moje izjave o imigrantima, koja je točna, promijenili su svoj stav i to je u redu. Što se tiče prekida naše suradnje, do toga je moralo doći jer se moj stav o imigrantima vrlo razlikuje od stava ljudi s NBC-ja”, izjavio je Trump. Ujedno je napao NBC i izjavio da je to slabašna i blesava televizijska kuća, da im je davno najavio svoju kandidiraturu za predsjednika te da više neće moći voditi reality show. Show će tako napustiti i njegovo troje djece, Ivanka Trump, Donald Trump Jr. i Eric Trump, koji su bili savjetnici. Sve to dogodilo se samo nekoliko mjeseci nakon što je u veljači ove godine, po završetku 14. sezone serije “Slavni pripravnik”, NBC objavio da će se snimati i 15. sezona.

“PRIPRAVNIK” JE REALITY SHOW U KOJEM SE NATJECALO između 16 i 18 mladih poslovnjaka, a pobjednik je dobivao jednogodišnji ugovor za vođenje jedne od Trumpovih kompanija te 250 tisuća dolara. Na kraju svake epizode Trump bi eliminirao jednog natjecatelja riječima “You’re Fired”. Nakon šest sezona reality showa “Pripravnik”, NBC je odlučio da sedma sezona 2008. postane “Slavni pripravnik”, odnosno, da se natječu slavne osobe koje novac moraju uplatiti u humanitarne svrhe. Pobjednik te sezone bio je TV voditelj Piers Morgan, a natjecali su se boksač Lennox Lewis, glumac Stephen Baldwin, bivša gimnastičarka Nadia Comaneci, pjevač grupe Kiss Gene Simmons, Playboyev model Tiffany Fallon i drugi. S obzirom na povećanu gledanost, sedma sezona showa sa slavnima osobama imala je u prosjeku 11 milijuna gledatelja, dok je šesta sezona, bez slavnih osoba, imala 7,5 milijuna gledatelja. Show “Pripravnik” pretvorio se u “Slavni pripravnik” i još je samo jednom, u 10. sezoni, opet bio “Pripravnik”, ali je gledanost bila slaba. Slavne osobe ipak su veći mamac za TV gledatelje.

  • TRUMP JE IZJAVIO, na početku utrke za predsjednika, da su meksički imigranti silovatelji koji unose drogu u SAD, nakon čega je TV kuća NBC s njim raskinula ugovor

U TV kući NBC nije dolazilo u obzir da se “Slavni pripravnik” otkaže Trumpovim odlaskom. NBC je ove godine otkazao nastavke snimanja brojnih svojih serija kao što su “About a Boy”, “American Odyssey”, “A to Z”, “Bad Judge”, “Constantine”, “Hannibal“, “Marry Me”, “One Big Happy”, “State of Affairs” i “Welcome to Sweden”. Zato su odlučili naglasak staviti na tzv. “unscripted” show programe kao što su “The Voice” i “America’s Got Talent”, a među koje spada i “Slavni pripravnik”.

“The Voice” je u ovom trenutku najbolji show koji NBC nudi, na prošlotjednoj dodjeli televizijskih nagrada Emmy osvojio je nagradu u kategoriji “reality-competition” programa, pobijedivši pritom konkurenciju među kojom je bio i show “Ples sa zvijezdama”. Mark Burnett, producent “The Voicea” i “Slavnog pripravnika”, euforično je nakon dodjele nagrada najavio da će sljedeće godine “Slavni pripravnik” sa Schwarzeneggerom osvojiti nagradu Emmy. Novinari su ga odmah pitali koju će frazu koristiti Schwarzenegger pri davanju otkaza pripravnicima. Trump se proslavio riječima “You’re Fired”, a Burnett je odmah ispalio da će Schwarzeneggerova fraza biti “You’re Terminated”. Rekao je to u šali, dodavši da se još uvijek razmišlja koju će upotrijebiti.

Trump je pristojno, preko Twittera, čestitao svom prijatelju Schwarzeneggeru na novom poslu i napisao da će sigurno sakupiti jako puno novca u humanitarne svrhe. I dok su se, u prvi trenutak, mnogi čudili kakve veze ima Schwarzenegger s odabirom pripravnika i kakve su mu reference za posao u kojem se traže poslovno iskustvo i znanje, pomnija analiza ipak govori da nije zalutao u ovaj posao. Istina je da njegova investicija u lanac restorana Planet Hollywood nije dobro prošla. U počecima, 1991., lanac je činilo nekoliko stotina restorana, da bi se sada to svelo tek na njih nekoliko. Ono u čemu je Schwarzenegger uspješan bilo je trgovanje nekretninama jer je donosio riskantne odluke koje su se kasnije pokazale isplativima, što za mnoge znači da bi mogao biti bolji voditelj showa od Trumpa.

U svojoj biografskoj knjizi “Total Recall” iz 2012. Schwarzenegger je opisao svoje prve godine u Americi i jasno objasnio kako su mu poslovi s nekretninama donijeli prvi veliki novac, prije no što je postao glumačka zvijezda. Prvi novac u Americi, a to je bilo krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, zaradio je na bodi-bilding natjecanjima i prodajom uputa za vježbe tijela. To nije bila velika zarada, pa je Schwarzenegger morao povremeno raditi kao zidar. Kroz taj posao upoznao se s tržištem nekretnina i shvatio da se tu može zaraditi veliki novac. U sedamdesetim godinama tržište nekretnina u Americi je procvalo. Godine 1974. imao je ušteđenih 27 tisuća dolara, posudio je još 10 tisuća i uložio ih u zgradu sa šest stanova u Santa Monici. Tri godine kasnije zgrada je prodana, a on je na tome zaradio 150 tisuća dolara. Taj novac ponovo je uložio u nekretnine, kupio je zgradu s 12 stanova, a onda i još jednu, i to novcem zarađenim od dokumentarnog filma iz 1977. “Pumping Iron”. Nedavno je Schwarzenegger pričao kako su kuće u dijelu Los Angelesa u kojem je trenirao početkom sedamdesetih vrijedile 21 tisuću dolara, a danas vrijede između 600 i 700 tisuća dolara.

BILO JE TADA I INVESTICIJSKIH PROMAŠAJA, primjerice, tih godina Schwarzenegger je za pet tisuća dolara kupio veliki komad zemlje u pustinji Antelope u Kaliforniji, nadajući se da će na toj lokaciji uskoro biti izgrađen aerodrom za supersonične avione kao što je bio Concorde. Aerodrom nikada nije izgrađen, ali Schwarzenegger ne žali za tim ulaganjem i tvrdi da ta parcela sada vrijedi gotovo pola milijuna dolara. Brojne druge investicije bile su mnogo isplativije, tako da se Schwarzenegger do 1982. i velikog uspjeha filma “Conan barbarin”, koji je označio početak njegove uspješne glumačke karijere, prilično obogatio. Dapače, on je tada zaradio prvi milijun dolara na nekretnini koju je jeftino kupio, a nekoliko godina kasnije skupo prodao.

Nakon što ga je 1984. uspjeh filma “Terminator” lansirao među hollywoodske zvijezde, Schwarzenegger je i dalje investirao novac u razne poslove, ali sa smanjenim intenzitetom. On je 1989. pokrenuo “Arnold Sports Festival”, godišnji multisportski događaj koji se sastoji od bodi-bilding natjecanja, sajma fitness opreme i brojnih drugih sadržaja. Što se tiče nekretnina, investira u shopping centre te je dioničar u investicijskom fondu Dimensional. Ipak, prema procjenama, njegovo bogatstvo mjeri se u stotinama milijuna dolara, a Trumpovo u milijardama. No to ne znači da će Schwarzenegger biti lošiji voditelj showa od Trumpa, jer mnogi analitičari podsjećaju da je Trump bogat zbog svog tate, a ne zbog pametnih poslovnih investicija.

Njegov otac Fred Trump bio je trgovac nekretninama i njegovo bogatstvo 1974. procjenjivalo se na 200 milijuna dolara. Donald Trump jedan je od njegovih petero djece i njegov udio iznosio je 40 milijuna dolara. Analitičari kažu da je te godine Donald Trump uložio svojih 40 milijuna u “Standard & Poor’s 500” indeks tržišta dionica i da je reinvestirao dividendu, on bi ovog ljeta imao 3,4 milijarde dolara, a upravo na toliko procjenjuje se njegovo bogatstvo. Naravno, Donald Trump to nije napravio, ali ovim izračunom želi se poručiti da nije oplodio svoj novac toliko dobro i da njegove investicije nisu toliko uspješne, kakvim ih on prikazuje. Drugim riječima, mogao je sjediti doma i njegov novac opet bi se oplodio u nezamislivim iznosima.

  • SCHWARZENEGGER voli ponižavati žene. Za njega su žene samo alat za seks, a od supruge Marie Shiver razveo se nakon što se saznalo da ju je varao i da ima izvanbračnog sina

No za voditelja ovog televizijskog showa možda i nije važno tko ima više novca i kako ga je zaradio. Za mnoge je važno hoće li Schwarzenegger voditi show s onom količinom bahatosti s kojom ga je vodio Trump. Trump je oduvijek bio poznat po hvalisavim izjavama, ne samo o poslu, nego i o ženama. Tako je jednom izjavio da su sve žene koje su se natjecale u “Pripravniku”, svjesno ili nesvjesno, koketirale s njim. “To se i očekivalo”, dodao je Trump. Vrlo brzo na površinu su izvučene Schwarzeneggerove izjave koje se mogu uspoređivati s Trumpovim. “Nemam slabih točaka”, izjavio je Schwarzenegger još 1975., da bi dvije godine kasnije rekao “Skromnost nije riječ koja se vezuje uz mene. Nadam se da nikada ni neće”.

Kao guverner Kalifornije nije bio oduševljen meksičkim imigrantima, kao i Trump, a 2005. prvo je izjavio da treba zatvoriti granicu s Meksikom pa se kasnije ispričao i objasnio da je želio reći da granicu treba osigurati. Što se tiče izjava o ženama, Schwarzenegger je seksist kakav Trump nikada neće biti, bez obzira na to što su obojica varali svoje bivše supruge. Tako je Schwarzenegger izjavljivao da su za njega žene samo alat za seks, a kada su ga na snimanju filma “Brisač” 1996. ulovili kako oralno zadovoljava jednu ženu (a to nije bila njegova supruga) izjavio je “Eating isn’t Cheating”.

Trump i Schwarzenegger doista su bliski prijatelji, obojica su članovi Republikanske stranke, a 2007. Schwarzenegger je bio Trumpov gost u jednoj epizodi “Pripravnika” i govorio o svojim metodama uspjeha. Tada je rekao isto ono što je izjavio u dokumentarnom filmu “Pumping Iron” 30 godina ranije: “Sve se svodi na to jesi li spreman probiti barijeru boli. Ako je možeš probiti, bit ćeš prvak. Ako ne, zaboravi.” Čini se da je Schwarzenegger ipak pravi nasljednik Donalda Trumpa.

Komentiraj