fah

ŠEKS PROMOVIRAO KNJIGU: Sve je to bila perfidna igra domaćih izdajnika i KOS-a…

Knjiga Vladimira Šeksa „1991. – moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat“ predstavljena je u utorak u Osijeku, a autor je kazao kako je vrijeme obuhvaćeno u njegovim memoarima bilo ključno za stvaranje i obranu hrvatske države.

Šeks je na predstavljanju istaknuo kako knjiga govori o razdoblju od 1. siječnja 1990. do 13. kolovoza 1991., a drugi dio, koji će biti promoviran 7. listopada u Zagrebu, govori o razdoblju od 13. kolovoza 1991. do 31. prosinca 1991.

“Vrijeme obuhvaćeno u mojim memoarima bilo je ključno za stvaranje i obranu hrvatske države. Tijekom 1991. godine su se zbili svi prijelomni događaji od kojih je ovisilo hoće li Hrvatska podleći velikosrpskoj agresiji ili će uspjeti isplivati. To su neponovljivi događaji, kada se (…) Hrvatska našla okruženju gdje se srpska imperijalna politika sručila na nju s ciljem da se Hrvatska raskomada na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag“, kazao je Šeks.

 

  • Presudna bitka za Hrvatsku odvijala se u Slavoniji i u knjizi su opisana sjećanja na te dane herojstva hrvatskih ljudi, posebno Slavonaca, Srijemaca i Baranjaca u najtežim okolnostima u kojima su se uspjeli obraniti, rekao je Šeks.

 

„Upravo u istočnoj Hrvatskoj slomljena je kralježnica velikosrpske agresije i ovdje u Slavoniji su udareni temelji neovisnoj hrvatskoj državi“, kazao je Šeks dodajući da ovu prvu knjigu posvećuje osnivačima i utemeljiteljima HDZ-a te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Temeljni dio knjige odnosi se na optužbe da je u ljeto 1991. Šeks bio glavni protivnik predsjednika Tuđmana i njegove politike, odnosno da je bio na čelu skupine urotnika koji su željeli maknuti Tuđmana i Hrvatskoj dati ustaški karakter.

 

  • „Sve je to bila perfidna igra domaćih izdajnika i KOS-a i u knjizi dokumentirano razotkrivam kako je ta kombinacija smišljena i kako je ta igra propala. Jer ovdje u Slavoniji je trebalo obezglaviti one ljude koji su bili prvi na udaru. A to smo bili Branimir Glavaš, Tomislav Merčep i ja, te još brojni drugi ljudi koji su prepoznali glavnu opasnost i koji su tražili ubrzano jačanje obrambene sposobnosti“, rekao je Šeks. Dodao je kako su ih često optuživali da upravo oni žele rat, no da je vrijeme pokazalo da su njihova upozorenja, posebice nakon kninskih balvana u kolovozu 1990. godine, bila ispravna i utemeljena.

 

Dražen Klarić (na slici uz Šeksa), glavni urednik Večernjeg lista, u čijoj nakladi je Šeksova knjiga objavljena, naglasio je da je ona nezaobilazno štivo za sve koji žele proučavati ključne godine nastanka hrvatske države.

Recezent knjige Ivica Miškulin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta rekao je da je Šeksova knjiga prvorazredni povijesni izvor, da se Šeks nije libio dotaknuti i manje svijetle strane novije hrvatske povijesti. Radi se o izrazito dokumentarnim memoarima jer je gotovo svaka tvrdnja potkrijepljena izvornim dokumentima i to osnažuje njihovu vrijednost, kazao je Miškulin.

Predstavljanju knjige, uz ostale, nazočili su osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, predsjednik osječkog Gradskog vijeća Anto Đapić te predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Ivan Anušić.

Komentiraj