U HTV-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak, Vladimir Šeks, novinar Denis Kuljiš te saborska zastupnica HNS-a Nada Turina Đurić. Analizirao se kako sada stoje stvari, hoće li Hrvatska dobiti novu Vladu premijera Zdravka Marića ili će ići na nove izbore.

Vladimir Šeks tvrdi kako sada kreće prava utrka.

“Svi su pomalo krivi za pad Vlade, netko više, netko manje.  Danas počinje trka za 76 glasova, sad je samo pitanje tko će biti brži- HDZ sa svojim mandatarom ili oni koji su za samoraspuštanje Sabora”, rekao je Šeks te objasnio kako se Sabor raspušta odlukom većine, dok se prijedlog o raspuštanju uručuje predsjedniku Sabora, koji ima ovlast da 15 dana tu odluku ne uvrštava na dnevni red.

“On može i ovlašten je da jednostavno pričeka i da daje vremensku šansu HDZ-u da oni kroz konzultacije uspiju dobiti 76 glasova za mandatara”, objasnio je Šeks.

Na njega se nadovezala Nada Turina Đurić, koja je rekla kako taj rok od 15 dana već istječe jer je prijedlog o raspuštanju Sabora još prije došao od Laburista.

“Od Mosta smo doživjeli razne prevrate pa ne možemo bit sasvim sigurni da će dati svoje potpise za raspuštanje”, rekla je Turina Đurić te kazala kako očekuje da će biti odugovačenja i kupovanja vremena te da će es nakon novih izbora priča oko odnosa HDZ-a i MOST-a nastaviti.

Šeks se kasnije nadovezao rekavši kako Laburisti jesu podnijeli prijedlog da se raspusti Sabor, ali je to predsjednik Sabora odbio uvrstiti u dnevni red jer prijedlog mora biti potkrijepljen s najmanje 76 potpisa.

Karamarko je siguran ako HDZ-u uspije preslagivanje

Hrvatskoj javnosti je jasno da je u biti ove krize politička odgovornost potpredsjednika Vlade, rekao je Robert Podolnjak, koji smatra kako je kriza trebala biti riješena Karamarkovom ostavkom.

Most nije radio nikakve blokade, niti u procesima imenovanja niti u procesima donošenja novih zakona. Reforme koje smo htjeli započeti, nisu kasnile zbog nas. Nakon pada Vlade, naša jedina opcija su novi izbori, da građani odluče o odgovornosti za pad Vlade”, rekao je Podolnjak.

Što se tiče budućnosti Tomislava Karamarka, Šeks vjeruje kako će njegova politička pozicija ostati sigurna ako preslagivanje uspije.

“Ako HDZ nakon prijevremenih izbora ostane u oporbi, tada je politička glava predsjednika stranke na panju”, rekao je Šeks.

Komentiraj