ŠEKS “Penava je napravio jedan gaf”

hina

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava tijekom subotnjeg prosvjeda protiv šutnje hrvatskih institucija o ratnim zločinima tijekom Domovinskog rata, pročitao je ulomke iz knjige Vladimira Šeksa, na što su okupljeni počeli zviždati, a čuo se i povik ‘Udbaš!’ HDZ-ov veteran smatra da je Penava napravio grešku u koracima, gaf štoviše.

Šeks, koji se u vrhu hrvatske politike nalazi od formiranja hrvatske države, navodi da je Penava pročitao dio u kojem on piše kako je kao predsjednik Regionalnog kriznog štaba istočne Slavonije sudjelovao u razmjeni zarobljenika 15. kolovoza 1991. godine, kada je za dvojicu kazao da ne mogu sudjelovati u razmjeni.

”Jedan je Ilija Torbica, koji je iz zasjede pucao na policijsku patrolu u Sotinu te teško ranio policajca, i drugi je Slobodan Jurišić, koji je u Vukovaru ubio dvojicu mladih hrvatskih gardista”, naveo je Šeks u razgovoru za tportal. No nakon što je on otklonio mogućnost da spomenuta dvojica sudjeluju u razmjeni intervenirala je Savezna komisija za razmjenu iz Beograda. Na njihov protest je tadašnjem premijeru Franji Greguriću kazao: ‘Ova dvojica nikako ne smiju u razmjenu, to su ubojice’.

”Nakon toga mi je završio mandat predsjednika Kriznog štaba, a dva dana kasnije saznao sam da je ovu dvojicu hrvatska Vlada pod pritiskom Savezne komisije ipak pustila”, prisjetio se Šeks, koji je, tvrdi, odmah reagirao kod premijera Gregurića, a on mu je rekao da je za to bio zadužen ministar Živko Juzbašić.

”Dakle, Penava je htio izvadcima iz moje knjige pokazati kako sam se tada, 1991. godine, protivio tome da se puštaju ratni zločinci, već sam htio da se procesuiraju’, objašnjava Šeks koji su prema njegovu mišljenju bili Penavini motivi da se dohvati njegove knjige. Međutim, Šeks smatra da je pri tome Penava napravio i gaf.

‘Prvo je pročitao moje ime, a onda je jasno da je jedna skupina, koja nije uperena protiv moga imena, nego zato što sam ja istaknuti HDZ-ovac, orkestrirano počela zviždati i fućkati. Nakon toga je Penava pročitao izvatke i onda je nastala tišina, shvatili su o čemu se radi. To je cijela priča”, razvoj je događaja kako ga vidi Šeks.

Komentiraj