Getty Images

Seks, laži i samoubojstvo u Konzervativnoj stranci

Samoubojstvo mladog stažista pokrenulo je veliku aferu zbog koje su ostavku dali visoko pozicionirani članovi Konzervativne stranke, a javnost traži i odgovornost direktora stranke Lorda Feldmana

Ucjene, izvanbračne afere, maltretiranje, seks na biljarskom stolu i na kraju samoubojstvo mladog 21-godišnjeg stažista Konzervativne stranke dio su velike afere koja proteklih desetak dana trese vladajuću britansku stranku i premijera Davida Camerona. U središtu afere su trojica visoko pozicioniranih članova stranke, a jedan od njih već je izbačen i do kraja života više ne može biti član torijevaca.

Na parlamentarnim izborima koji su održani u svibnju ove godine, Mark Clarke bio je zadužen za organiziranje mladih aktivista i odlučivao je u koje će okruge slati najviše mladih konzervativaca. Međutim, autobus koji je prevozio aktiviste i stažiste Konzervativne stranke pretvorio se u seksualnu igraonicu Clarkea i nekih parlamentarnih zastupnika. U britanskim medijima gotovo svakodnevno izađe novo svjedočanstvo članova Konzervativne stranke koji optužuju Clarkea da je u stranačkom autobusu vodio svoj vlastiti bordel, u kojem je maltretirao mlade aktiviste, seksualno ih napastovao te ih poticao na seks s članovima parlamenta i visokim stranačkim dužnosnicima koji su se u određenim razdobljima predizborne kampanje pridružili stranačkoj mladeži u autobusu.

“ČLANOVI PARLAMENTA dobro su znali da ako se žele ‘zabaviti’ s mladim muškarcem ili djevojkom, moraju se javiti Clarkeu i pridružiti se ljudima u njegovu autobusu. Ako biste odlučili provesti vikend u kampanji, Clarke bi se pobrinuo za vas. Nažalost, u cijelu priču uključeni su naivni mladi ljudi zbog kojih je stranački autobus postao seksualni buffet”, izjavio je proteklog tjedna za britanske medije Ben Harris-Quinney, šef najstarijeg britanskog konzervativnog think-thanka Bow grupe.

Zanimljivo je da je tračeve o tome što ze zapravo događa u predizbornoj kampanji poticao i sam Clarke, koji je u jednom razgovoru za konzervativni časopis Spectator izjavio da je njegov projekt organiziranja stranačke mladeži “neka vrsta agencije za spojeve”. Takve izjave potaknule su razne sumnje u britanskoj javnosti, ali pravi skandal buknuo je tek nakon što je 15. rujna ove godine pokraj željezničke pruge blizu Londona pronađeno tijelo 21-godišnjeg Elliotta Johnsona, aktivista Konzervativne stranke koji je za kandidate na prošlim izborima pisao govore. Policija je vrlo brzo ustanovila je Johnson počinio samoubojstvo, a mediji su otkrili da je uz tijelo pronađena i poruka vrlo kratkog sadržaja: “Maltretirao me Mark Clarke.”

SAMO DVA MJESECA PRIJE tog tragičnog događaja, premijer David Cameron javno se zahvalio Clarkeu na izvrsnoj organizaciji “Road Tripa”, kako je glasio službeni naziv programa organiziranja stranačke mladeži u predizbornoj kampanji. Cameron je “Road Trip” proglasio jednim od ključnih programa koji je pridonio neočekivano uvjerljivoj pobjedi torijevaca na parlamentarnim izborima i stranačko čelništvo bilo je puno hvale za Clarkea. No nekoliko mjeseci kasnije Cameron bi najradije cijelu tu epizodu izbrisao iz kolektivnog sjećanja britanskih birača jer mu zbog Clarkea prijeti možda i najveći skandal u novijoj povijesti Konzervativne stranke.

STRANAČKO ČELNIŠTVO TVRDI da nije znalo ništa o Clarkeovu ponašanju u predizbornoj kampanji sve do kolovoza ove godine, kada su od nekoliko osoba, među kojima je bio i Johnson, dobili prve pritužbe za maltretiranje, seksualne napade i pokušaje ucjene. No niti to nije bilo dovoljno da se reagira i da se poduzmu stegovne mjere protiv Clarkea. Tek nakon što je Johnson počinio samoubojstvo i nakon što je otkriven sadržaj oproštajnog pisma, čelništvo Konzervativne stranke krenulo je u sanaciju štete. Grant Shapps, član Cameronove vlade i bivši direktor Konzervativne stranke, podnio je ostavku, zamjenik aktualnog direktora stranke Robert Halfon priznao je da je prevario svog partnera tijekom predizborne kampanje i da ga je nakon toga Clarke pokušao ucijeniti, a cijeli odbor koji vodi stranačku mladež Konzervativne stranke je suspendiran. Otac Elliotta Johnsona, Ray, traži i ostavku direktora stranke Lorda Feldmana, jednog od najbližih političkih suradnika premijera Camerona. Feldmana se sumnjiči da je već duže vrijeme znao za optužbe protiv Clarkea, ali da nije poduzeo ništa kako bi to spriječio, nego je dozvolio da Clarke i na ovim izborima vodi stranačku mladež po cijeloj Britaniji. Naime, postoji sve više dokaza da je stranački vrh bio obaviješten da postoje ozbiljne optužbe o Clarkeovu ponašanju na ranijim izborima i da ovo nije bio prvi put da autobuse stranačke mladeži vodi poput “seksualnog buffeta”.

  • STRANAČKO ČELNIŠTVO tvrdi da ništa nije znalo o Clarkeovu ponašanju u predizbornoj kampanji sve do kolovoza ove godine, no svjedoci tvrde da se već godinama u vrhu stranke zna za te teške optužbe

TRIDESETOSMOGODIŠNJI CLARKE u međuvremenu je doživotno izbačen iz stranke, a u rijetkim javnim nastupima tvrdi da je nevin i da optužbe protiv njega nisu istinite. No tim skandalom završena je njegova politička karijera koja je prije samo nekoliko godina izgledala vrlo obećavajuće. Clarke je u britanskim medijima 2008. bio proglašen za mladu zvijezdu Konzervativne stranke i nekoliko konzervativnih magazina stavilo ga je među kandidate koji će u budućnosti gotovo sigurno biti članovi vlade. Ta prognoza činila se još točnijom kada je postavljen za šefa Konzervativne budućnosti, odnosno mladeži Konzervativne stranke. Međutim, već su tada neki članovi stranke upozoravali da bi Clarke mogao biti vrlo problematičan te su stizale prve pritužbe na njegovo ponašanje. Jedan od uglednijih članova stranke nedavno je u razgovoru za Guardian izjavio da je prvi put Clarkea upoznao u ekskluzivnom londonskom noćnom klubu Mahiki, inače omiljenom mjestu za izlazak princa Harryja.

“VEĆ TADA JE NJEGOVO PONAŠANJE bilo prilično nevjerojatno za jednog tako mladog političara. Bio je užasno arogantan. Čuo sam ga da je jednoj mladoj djevojci rekao da joj može srediti posao u parlamentu, a deset minuta kasnije se s tom djevojkom ljubio u kutu noćnog kluba. Istu je stvar te iste večeri napravio s još dvjema djevojkama”, ispričao je za Guardian neimenovani torijevac. No usprkos tim upozorenjima, Clarke je 2010. bio kandidat Konzervativne stranke za parlament u južnom londonskom okrugu Tooting. Od Clarkea nitko nije očekivao da pobjedi u tom laburističkom uporištu, ali je stranka očekivala da pruži solidan otpor laburističkom protukandidatu. No Clarke je doživio pravi debakl i to prije svega zbog načina na koji je vodio kampanju. Bio je vrlo agresivan i svojim izjavama obmanjivao je birače, pa ga je stranačka komisija koja prati nastupe kandidata izbacila sa svih budućih lista potencijalnih kandidata za buduće parlamentarne izbore.

Lady Warsi koja je u tom razdoblju bila direktorica Konzervativne stranke, danas govori da je bila dobro upoznata s Clarkeovom reputacijom i tvrdi da je nakon parlamentarnih izbora on postao persona non grata u stranci. “Oduvijek je bio katastrofa za koju znate da će se u jednom trenutku dogoditi i to je bilo poznato u stranci”, tvrdi Lady Warsi koja je tako demantirala izjave svojih nasljednika Shappsa i Lorda Feldmana koji tvrde da nisu znali o Clarkeovu problematičnom ponašanju.

Od 2010. Clarke se pokušao vratiti u milost stranačkog čelništva tako što je organizirao različite uspješne programe koji su se uglavnom temeljili na jačanju stranačke infrastrukture u okruzima koji su neopredijeljeni između konzervativaca i laburista. Posljednji program bio je “Road Trip” koji je uspostavio neovisno, bez odobrenja centralnog ureda Konzervativne stranke. Uspjeh tog programa i uvjerljiva pobjeda torijevaca na izborima, ponovno mu je otvorila put prema vrhu stranke. Međutim, kosturi te kampanje ubrzo su počeli ispadati iz ormara i Clarke se našao na stupu srama. Prošlog tjedna ostavku je podnijela i viša savjetnica u stranci, 25-godišnja India Brummitt, i to nakon što je u nekoliko britanskih medija izašlo svjedočanstvo nekoliko osoba koji su slučajno upali u sobu za biljar te su na jednom od stolova zatekli Clarkea i nju usred seksualnog odnosa.

SEKSUALNO NABIJENA ATMOSFERA navodno je trebala poticati mlade aktiviste da se s više žara uključe u kampanju, a ujedno je i trebala privlačiti starije političare da im se priključe u obilasku biračke baze. Naime, za Clarkea je bilo ključno da se njegovu projektu priključe poznati konzervativni političari jer mu je to davalo legitimitet pred stranačkim vodstvom. No Clarkeovi seksualni apetiti izmakli su kontroli i cijela je stvar otišla u potpuno krivom smjeru. Clarke je inače oženjen i otac je dvoje djece, ali to ga nije sprječavalo da bude seksualno aktivan tijekom predizborne kampanje. Najmanje troje aktivista podnijelo je i službenu prijavu zbog seksualnog uznemiravanja, a dvoje ih je u britanskim medijima izjavilo da se Clarke volio hvaliti kako vara svoju ženu, koristeći na mladim djevojkama tehniku koju je nazvao “IOP tehnika” ili “izolirati, opiti, penetrirati”.

  • ELLIOTT JOHNOSN PRONAĐEN JE mrtav 15. rujna uz željezničku prugu blizu Londona, a pored njegova tijela ostavljeno je vrlo kratko oproštajno pismo: ‘Maltretirao me Mark Clarke’

IAKO POSTOJE OPTUŽBE i da je Clarke prisiljavao mlade aktiviste na seksualne odnose sa stranačkim čelnicima, one još nisu dokazane. Robert Halfon, niži dužnosnik u vladi i bivši zamjenik direktora Konzervativne stranke, priznao je aferu s bliskom Clarkeovom suradnicom Alexandrom Paterson. Halfon tvrdi i da ga je nakon toga Clarke pokušao ucijeniti tako što je organizirao fotografiranje para pri izlasku iz jednog privatnog kluba. Londonski Mail on Sunday objavio je da je Clark ucjenjivao i jednog člana parlamenta, ali zbog sudske zabrane njegovo ime nisu objavili. Bivša direktorica stranke Lady Warsi javno je rekla da je upozorila svog nasljednika Shappsa na Clarkea, ali čelništvo stranke i dalje insistira na tome da ni jedna prijava protiv njega nije bila podnesena prije kolovoza ove godine. Međutim, mladi konzervativni zastupnik u parlamentu Ben Howlett, koji je 2013. bio šef stranačke mladeži, za BBC je izjavio da je on osobno upozorio i Shappsa i Lorda Feldmana na Clarkeovo ponašanje i da oni već dugo znaju za njegov problem. “Nažalost, sve te pritužbe pometene su pod tepih”, izjavio je Howlett.

ZAHTJEVI ZA OSTAVKOM LORDA FELDMANA, teniskog partnera premijera Camerona, sve su glasniji. Pogotovo nakon samoubojstva Johnsona koji je još u kolovozu podnio pritužbu protiv Clarkea, u kojoj je tvrdio da ga je napao pred desetak kolega aktivista u jednom pubu u centru Londona. Ubrzo nakon što je podnio prijavu, Clarke je još jednom napao Johnsona te mu je rekao da dobro pazi što radi jer ga štite moćni stranački ljudi. Slično se dogodilo i osobama koje su Clarkea prijavile zbog seksualnog zlostavljanja, što je probudilo sumnju u to da Clarkeu netko dostavlja sadržaje službenih pritužbi protiv njega. U posljednjem pismu roditeljima Johnson je napisao da je strašno kroz što sve moraju prolaziti mladi ljudi koji su bili Clarkeove žrtve, a sve zato da bi se mogli spasiti njegova politička karijera i ambicije. “Svi moji politički mostovi su spaljeni. Nakon ovog više nemam kamo”, napisao je Johnson u pismu roditeljima.

Ubrzo nakon njegova samoubojstva Clarke je doživotno prognan iz Konzervativne stranke, bivši direktor stranke Shapps podnio je ostavku kao državni tajnik u Odjelu za međunarodni razvoj, a jedino bliski odnosi i prijateljstvo s Cameronom Lorda Feldmana još drže u fotelji direktora Konzervativne stranke. Međutim, sve je izglednije da će i Feldman uskoro morati dati ostavku jer je sve više dokaza i izjava svjedoka da je znao za optužbe protiv Clarkea, a u tom slučaju neće ga spasiti ni prijateljstvo s britanskim premijerom.

Komentiraj