Nikola Grmoja jutros je objavio dokumente koji, kako je objasnio, dokazuju da je Vladimir Šeks znao za nepravilnosti u Agrokoru.

“Dokumentacija dokazuje odgovornost visokih dužnosnika iz redova HDZ-a. Dokazuje da su svi sve znali. Radi se o najistaknutijim osobama u izvršnoj vlasti. Izvješće je dostavljeno u ruke potpredsjedniku vlade Vladimiru Šeksu, radi se o kontroli koju je Financijska policija provela u Agrokoru 1993. Ono što je vama najzanimljivije je to da je kontrola utvrdila da je Agrokor d.d., temeljem odluke kreditnog odjela ZABE, sklopila s bankom ugovore o kreditu, točnije tri kredita, 240 milijuna dinara 10. 10. 1991. godine, zatim 644 milijuna dinara 1991. i 380 milijuna 15. 10. 1991. Ukupno 1,260 mlrd hrvatskih dinara. Iznos kredita od 240 milijuna prema ugovoru od 10. 10. 1991. ZABA je doznačila na račun Agrokora četiri dan prije nego li je kreditni odbor odobrio sredstva doznačena na račun Agrokora. HNB je to znao”, tvrdi Grmoja.

Večeras u Temi dana na HRT-u Šeks je odbacio optužbe.

“Dobio sam predstavku koja je upućivale na malverzacije vezane s tim kreditima. Zatražio sam od načelnika financijske policije grada Zagreba i Zagrebačke županije Branka Milolože da se ispitaju sve te nepravilnosti iz anonimne predstavke. Financijska policija Grada Zagreba je istražila te nepravilnosti i poslala meni izvješće. To je izvješće o kojem se govori. Znao sam da su se događale te nepravilnosti koje je utvrdila kontrola. Uočivši te nepravilnosti, o kojima je bilo obaviješteno i Ministarstvo financija i Financijska policija, zatražio sam od DORH-a i MUP-a da sve to istraže. Prema tome ja ništa nisam skrivao, nisam učinio nikakav propust nečinjenja, kao što me optužuje Grmoja, nego sam zatražio da se ispitaju sve moguće malverzacije i kriminalna djela u vezi tih kredita Agrokoru te sam uporno tražio od nadležnih državnih tijela, kao potpredsjednik vlade, da se  sankcioniraju i ubrzaju procese oko razotkrivanja. Imamo stotinjak dopisa koje sam upućivao”, pokazao je Šeks hrpu papira u studiju.

“Cilj Grmojinih optužbi jest naštetiti ugledu vlade premijera Andreja Plenkovića i na maliciozan, opsjenarski način mene prikazati kao maga koji vuče konce, dok je Plenković moja marioneta”, ocijenio je Šeks.

“S punom ljudskom i političkom odgovornošću tvrdim da je Andrej Plenković odgovoran premijer. On je donosio odluke na temelju Ustava i zakona. Sve su to prenapuhane vrijednosti kojima je cilj umanjiti značaj i ulogu Andreja Plenkovića i njegove zasluge za doista povijesni zakon Lex Agrokor”, kazao je Šeks na pitanje o tome što je po njegovom mišljenju cilj optužbi koje je iznio Grmoja.

Komentiraj