ŠEKS: “Dolazak Miloševića korak do konačnog razrješenja hrvatsko-srpskih odnosa”

Dolazak predstavnika Vlade, predstavnika srpske manjine, na obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Knin pokazuje da Srbi u Hrvatskoj prihvaćaju Oluju kao legitimnu vojnu operaciju, kojom se oslobađala cijela Krajina, izjavio je za N1 politički veteran HDZ-a Vladimir Šeks.

Nazvao je to “dobrim iskorakom” koji bi, zajedno s odlaskom potpredsjednika Vlade Tome Medveda na komemoraciju pobijenim srpskim civilima u Grubore, u budućnosti trebao donijeti normalizaciju hrvatsko-srpskih odnosa. “Ovaj dolazak potpredsjednika hrvatske vlade prvi je korak da se u bliskoj budućnosti konačno razriješe hrvatsko-srpski odnosi i da i srpska manjina u Hrvatskoj prihvati da je Oluja bila legitiman cilj i sredstvo, a nikako da je bila rezultat etničkog čišćenja”, kazao je.

Šeks drži da bi “bilo preciznije” kad bi “potpredsjednik Vlade Milošević i SDSS izrijekom jasno naveli da dolazak na obljetnicu Oluje znači odricanje od upornog ponavljanja koja dolaze iz Srbije, od Vučića i nekih političara u Hrvatskoj, da je Oluja bila etničko čišćenje”. On smatra da bi “najjača poruka bila da i gospodin Pupovac i gospodin Milošević jasno demonstriraju da Oluja nije bila etničko čišćenje. Konačno, mi znamo kao činjenicu da su Martić i ostali ratni vođe 1995. pripremali Srbe da idu u egzodus”, kazao je Šeks. Ocjenjuje ipak da to “još nije realno”.

Šeks pozdravlja i odlazak potpredsjednika Vlade Tome Medveda, inače triput ranjavanog zapovjenika “Tigrova”, u Grubore: “Dobra je poruka da će 25. kolovoza potpredsjednik biti na komemoriranju civilnih žrtava, šest pobijenih staraca. To je jedna dobra i izvrsna gesta hrvatske vlade, hrvatske države, da pokaže pijetet prema srpskim žrtvama. To je bio eksces, nije bio djelo Hrvatske vojske ili hrvatske politike.”

Pohvalio je odluku predsjednika Zorana Milanovića da odlikuje postrojbe HVO-a koje su sudjelovale u vojnim akcijama u Hrvatskoj, ali i rekao da mu Milanović “jako ide na živce” i da mu “ide na jetra”, jer tvrdi da je Nacionalni stožer civilne zaštite paradržavno tijelo.

Komentiraj