Seizmolog Sović: “Na zagrebačkom području moguć je potres do magnitude 6 po Richteru”

Seizmolog Ivica Sović izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da se u Hrvatskoj moramo naučiti živjeti s potresima, jer se nalazimo na seizmički aktivnom području.

Geolozi pokušavaju izračunati maksimalnu magnitudu potresa koja se može dogoditi. Tako je za zagrebačko područje predviđeno 6,5, ali to ne znači da će se dogoditi magnituda od 6,5 već da se može dogoditi nekoliko potresa slabijih, da se ne aktiviraju u cijeloj duljini, kazao je.

“Potres magnitude od 5,5 na zagrebačkom području bio je prilično jak potres, ali možemo očekivati i jači. Zato se moramo i spremiti. Ne možemo reći kada će to biti, ali možemo očekivati potres do magnitude 6. To znači da bi bio bar još 10-ak puta jači od onoga koji je bio u ožujku”, izjavio je Sović.

Na pitanje što bi tada bilo sa Zagrebom, Sović je kazao da bi tada grad gadno stradao.

“Ove nove zgrade koje su građane nakon 1963. godine prošlog stoljeća, u kojima su ugrađeni neki elementi aseizmičke gradnje, one bi preživjele. Ako ne bi bile oštećene, bile bi dovoljno čitave da ne ubiju ljude u njima”, kazao je.

Objašnjavao je i to da potres na jednom području ne može proizvesti potres na drugom.

“Može samo okinuti rasjed koji je već u stanju da bi sam okinuo. Dakle rasjed je već u takvom stanju da mu je dovoljan mali poticaj da potres krene”, istaknuo je.

Na pitanje je li potres u Zagrebu reakcija na potres u Petrinji, Sović kaže da “vjerojatno nije”.

“Ovdje smo imali potres magnitude od 5,5, a sada imamo razdoblje smirivanja nakon toga. Ovaj potres od 2,7 je relativno slab i spada u niz naknadnih potresa”, dodaje.

Naglasio je da u područjima uz rijeku Kupu i Savu ima jako nakvašenog tla. Kada se dogodi potres onda dolazi do kompaktiranja pijeska, propadanja zemlje, dodao je i pojašnjava da se smanjuje volumen pa zemlja propada.

“Ono što je bilo čvrsto tlo, mokri pijesak, sada postaje tekućina. Ta tekućina se može ponašati i na način da izbije na površinu. Takav slučaj bio je u selu Brest. Tamo je pukla zemlja i izbacio se pijesak na površinu, pa je to izazvalo pucanje nekih kuća, koje su potom neuporabljive”, izjavio je Sović.

Odgovarajući na pitanje kada bi se moglo predviđati potrese, seizmolog Sović kazao je da je promjena elektromagnetskog polja uočena kod nekih potresa, a kod drugih nije.

“Neki potresi nastaju u granitnim stijenama, a neki u karbonatnim, kao što su naši potresi u Dinaridima”, rekao je.

Komentiraj