Seizmolog Krešimir Kuk: “Potres u Turskoj bio je 125 puta jači nego petrinjski”

Krešimir Kuk, seizmolog, komentirao je u emisiji N1 televizije Novi dan snažne potrese koji su pogodili Tursku i Siriju.

Smatra kako je iznimna jačina potresa bila očekivana. Dobro je da su stanovnici uglavnom napustili svoje domove, ali daljnja podrhtavanja svakako otežavaju potragu za unesrećenima.

“Teško je reći je li drugi jaki potres bio naknadni, ili novi. Većina ih se jučer dogodila na istočnom anadolskom rasjedu, a ovaj drugi ih je pomakao. To će trebati još istražiti. To trenutno i nije toliko bitno, je u znanstveno, ali situacija je sada tamo teška. Ovdje je riječ o rijetkom kontaktu nekoliko ploča. Arabijska i afrička se sudaraju, a Turska se nalazi na anadolijskoj ploči koja je omeđena europskom pločom. To je razlog zašto je to područje toliko tektonski osjetljivo”, kazao je Kuk.

Prema određenim računicama potresa, Kuk procjenjuje kako je turski potres bio otprilike 125 puta jači od onog u Petrinji. Magnituda potresa vezana je uz oslobođenu energiju koja se nakuplja u tektosnkim pomicanjima. Potres u turskoj i Siriji bio je plitak, i prema Kuku je najbitnije što ranije reagirati na njega.

“Činjenica je da potresi i većih magnituda u drugim dijelovima svijeta izazivaju manje žrtava. Više je čimbenika, prvo kvaliteta gradnje koja je ondje loša, to se vidjelo i kod nas. Danas se primijetilo da i nešto novije zgrade, u kojima su armirano betonske konstrukcije, srušene. No pitanje je i interakcije tla i građevina jer puno toga ovisi i o tlu na kojem se dogodio potres, vidjeli ste ceste koje su doslovce pukle. Istraga će pokazati, ali kvaliteta gradnje sigurno je jedan od važnijih faktora”, tvrdio je Kuk.

Kuk također govori o tome kako smo previše udaljeni od Turske kako bi tamošnji potres imao posljedice na seizmičku aktivnost našeg područja, ali…

“Prognoziranje potresa nije moguća u smislu da znamo kada će se dogoditi, ali možemo predvidjeti gdje će se dogoditi jer znamo gdje su te tektonske ploče. I turski seizmolozi upozoravaju već neko vrijeme da će se i područje Istanbula pomaknuti. U tom smislu očekujemo potrese, ali ne možemo znati kada će se oni dogoditi. Uvijek se nakon nekog potresa jave ti koji kažu da su ga predvidjeli, ali to nema znanstvenog uporišta”, zaključio je Kuk.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]