Šegoti i njegovoj sestri određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke

Županijski sud u Zagrebu odredio je istražni zatvor za bivšeg direktora Gradskih groblja Patrika Šegotu (45) i njegovu sestru Tamaru Šegotu (49). Dvije djelatnice sesvetskog Općinskog suda puštene su da se brane sa slobode.

“Tužiteljstvo je zatražio istražni zatvor protiv dvoje okrivljenika zbog postajanja opasnosti od utjecaja svjedoke i zbog postojanja opasnosti od ponavljanja djela. Sudaci istrage našao je da postoji osnovana sumnja da su počinili kazneno djelo i odredio pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je u odnosu na naš prijedlog da se odredi istražni zatvor i za ponavljanje djela odbio, za što smatramo da ne postoji temelje te ćemo u tom dijelu vjerojatno podnijeti žalbu”, rekla je predstavnica DORH-a nakon ročišta.

Podsjetimo, policija i tužiteljstvo su, ne navodeći identitete osumnjičenika, izvijestili da Patrika Šegotu sumnjiče da je od prosinca 2019. do srpnja 2021. kao voditelj Gradskih groblja sa sesvetskim poduzetnikom Nenadom Bukovcem, koji je nedavno počinio samoubojstvo, dogovorio da će njegovim tvrtkama dodijeliti poslove za Gradska groblja, ali i omogućiti dodjelu zemljišta za postavljanje četiri montažne svjećarnice u blizini zagrebačkog groblja Mirogoj.

Istražitelji sumnjaju da je Šegota osigurao Bukovcu da njegove tvrtke imaju najpovoljniju ponudu za izvođenje radova na Krematoriju, na mrtvačnicama Markovog polja i Kašine te na popravcima oštećenja na groblju Mirogoj nakon potresa.

Sumnja se da su Šegota i Bukovac dogovorili poslove u vrijednosti od 3,9 milijuna kuna od čega je naplaćeno 2,8 milijuna kuna, a od čega je Šegota kao mito primio najmanje 673 tisuće kuna. Policija i Uskok dodaju da je mito isplaćeno u korist osječke tvrtke u vlasništvu Šegotine sestre Tamare Šegote koja je osumnjičena za pomaganje u primaju mita.

Uz to, sumnja se da je Šegota tijekom kolovoza i rujna 2020. u dogovoru s Bukovcem inicirao pokretanje postupka za dodjelu zemljišta za pokretanje četiri montažna objekta za prodaju cvijeća i cvjetnih aranžmana te svijeća i suvenira na novoizgrađenom parkiralištu uz groblje Mirogoj.

Bukovac je, nadodaju policija i tužiteljstvo, radi prikrivanja zakupljivanja mjesta od četvero svojih poznanika zatražio da osnuju tvrtke i prijave se na natječaj, dok je Šegota radi onemogućivanja ostalih ponuditelja odredio kratak rok trajanja javnog poziva.

”Nakon zaprimljenih 12 ponuda odabrane su četiri najpovoljnije ponude iza kojih se kriju ranije osnovane tvrtke poznanika pokojnog poduzetnika”, priopćilo je Ravnateljstvo policije dodajući da te tvrtke, iako su dobile prostor, nisu uspjele organizirati poslovanje pa su prema Šegotinim uputama navedena zemljišta dale u podzakup obrtu njegove poznanice uoči blagdana Svih svetih.

Policija i tužiteljstvo su utvrdili i da je kuća u Njivicama, iako formalno u vlasništvu Tamare Šegote, zapravo u vlasništvu njezinog brata te da ju je besplatno na ime mita sagradila Bukovčeva tvrtka. Pritom je Bukovčeva tvrtka izgradila Šegotinu kuću kao podizvođač kako bi se pokušao prikriti stvarni izvođač radova.

Šegota i njegova sestra Tamara trebali bi oko 16 sati biti dovedeni na zagrebački Županijski sud kada će sudac istrage odlučivati o Uskokovom prijedlogu za određivanje istražnog zatvora.

Uskok: Djelatnice suda puštene da se brane sa slobode

Drugim krakom antikorupcijske akcije zbog primanja i davanja mita zahvaćene su voditeljica zemljišnoknjižnog odjela sesvetskog Općinskog suda Ana-Marija Končić (65), njezina referentica Suzana Plivelić (51) i sesvetski poduzetnik Alen Peruško (55).

Policija i Uskok su, ne navodeći njihove identitete, precizirali da su Končić i Plivelić tijekom veljače i ožujka 2021. provele žurni upis kupoprodaje, pozajmice i uknjižbe prava u korist članova Bukovčeve obitelji i njegovih tvrtki.

Bukovac im je zauzvrat, nadodaju policija i tužiteljstvo, po zaposlenicima svojih tvrtki dao mito u iznosu od sedam tisuća koje su Končić i Plivelić međusobno podijelile.

Uz to, Končić i Plivelić se sumnjiče da su u lipnju dogovorile s Peruškom, koji je kolateralna žrtva u ovom slučaju, žurno brisanje založnog prava s nekretnine tvrtke u vlasništvu Peruškovog sina za naknadu od 500 kuna koje su također međusobno podijelile.

Končić i Plivelić neće ići u pritvor jer su u međuvremenu udaljene s dužnosti na sesvetskom sudu. Uskokov tužitelj Sven Mišković je nakon istražnog ročišta pojasnio da je obrana donijela rješenja sesvetskog Općinskog suda kojima se Končić i Plivelić suspendiraju s funkcija do završetka kaznenog postupka pa nije bilo razloga da im sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredi istražni zatvor.

Komentiraj