Šego: “Mi u bolnicama rješavamo posljedice. Sve je u rukama građana, bit će kako oni odluče”

Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek Krunoslav Šego u ponedjeljak je za N1 komentirao situaciju s koronavirusom. Navodi da je svakim danim sve veći broj pozitivnih osoba, što rezultira sve većim brojem bolesnika s težom kliničkom slikom, koji moraju biti hospitalizirani.

U KBC Osijek nalazi se 79 osoba na bolničkom liječenju, od kojih je 17 na respiratoru. “Taj broj se iz dana u dan povećava, upućuje na sve težu kliničku sliku”, objasnio je Šego.

Komentirao je i koliko još mjesta za pacijente postoji u toj bolnici, a da se sustav ne stane gušiti od preopterećenosti: “Ljeto smo iskoristili za detaljnu pripremu za ovaj predviđeni drugi val, tako da možemo primiti oko 200 bolesnika bez urušavanja ostatka bolnice. Sve iznad toga bi iziskivalo dodatni angažman prostora i ljudi, tako da bi ostali dio bolnice i posla morao trpjeti.”

Za aktiviranje sportskih dvorana, kao rezervnih prostora za liječenje oboljelih, rekao je da je to u domeni rada stožera civilne zaštite, od kojih svaki ima vlastite rezervne planove. “One su već bile jednim dijelom aktivirane u prvom valu. Iako, to je stvarno krajnja mjera. Priznat ćete, nije nikome ugodno vidjeti te slike i zamisliti sebe da bude smješten u takvom objektu”, kazao je.

Upitan smatra li da bi bi bile potrebne restriktivnije epidemiološke mjere, rekao je da to pitanje ne ide njega: “Mi u bolnicama rješavamo posljedice, a ne uzroke. Sve je u rukama naših građana, bit će kako oni odluče.”

Građane je, pak, pozvao da se ponašaju i žive prema preporukama: “Scene priprema sportskih dvorana su za nas liječnike vrlo potresne, jer gledamo prostore u kojima ćemo možda sudjelovati u liječenju bolesnika u prostorima koji nisu primjereni, nisu prihvatljivi, nisu normaln. Oni će nam postati stvarnost ako ne uzmemo stvar u svoje ruke.”

Komentiraj