Šefica sindikata socijalnih radnika: “Kod nas se u sustavu prvo proglasi krivac, a onda utvrđuju okolnosti”

Silvija Kancijan iz Hrvatske komore socijalnih radnika u utorak je poručila da je nedopustivo da se unaprijed traži odgovornost bez da se proveo nadzor i utvrdilo je li bilo povreda.

“Mislim da svi trebamo stati na loptu, ne osuditi nekoga ako nije kriv i zaštititi profesiju socijalnih radnika koja je sada na udaru kao netko tko ne radi svoj posao, a zapravo radi vrlo težak i odgovoran posao. Brinem se tko će u budućnosti to htjeti raditi ako mi unaprijed znamo da su socijalni radnici osuđeni na linč”, rekla je gostujući u ‘Studiju 4’ HRT-a.

Silvija Kancijan istaknula je da medijski prostor dobivaju u onom trenutku kad nešto nije dobro, a ne mogu ga dobiti za ono što tade ikvalitetno. “Svatko tko se odlučio baviti socijalnim radom daje svoj maksimum. Mi se nismo odlučili obogatiti ili tražiti medijski prostor, mi kvalitetno i odgovorno nastojimo objektivno obavljati svoj posao”, poručila je i osvrnula se na tragičan slučaj smrti dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške.

“Kolegice su obavile nadzor i sada je zadatak da se napravi nalaz i mišljenje dostavi povjerenstvu Komore koje će naručitelju izvanrednog nadzora uputiti dostavljeno izvješće i javnost će biti pravovremeno izviještena”, rekla je Silvija Kancijan i dodala da kad se provodi stručni nadzor, on obuhvaća ocjenu stručnosti i etičnosti obavljanja djelatnosti socijalnog rada, kao i kvalitetu i opseg izvršenih usluga.

Ako se utvrde eventualne teže povrede u obavljanju djelatnosti, objasnila je, poduzimaju se daljnje mjere, obavještava se osim naručitelja – u ovom slučaju Ministarstvo – poslodavac i ovlašteni radnici nad kojima je obavljen nadzor, te tijela Komore. I Disciplinski sud, kaže, može donijeti svoje rješenje kojim se može utvrditi mjera privremene zabrane ili prestanak obavljanja djelatnosti.

Predsjednica Hrvatskog sindikata socijalnih radnika Jadranka Dimić poručila je da već dulje upozoravaju da su, s obzirom na uvjete rada, ovakvi propusti mogući. “Kod nas se u sustavu prvo proglasi krivac, a onda utvrđuju okolnosti. To je neprofesionalno i treba prekinuti s takvom politikom jer se nanosi šteta sustavu. Sustav socijalne skrbi je nakon svakog tragičnog događaja patio, on se osjeća nezaštićen, usamljen, on se osjeća da ga se ne razumije dovoljno, podložan je javnom linču i govoru mržnje”, rekla je.

“Prema istraživanju instituta u Manchesteru, socijalni radnik je treće najstresnije zanimanje, iza zatvorskog čuvara i policajca. To je zabrinjavajući podatak koji nadležne institucije upozorava da treba voditi računa o mentalnom zdravlju, a ne na ovakav način nam zagorčavati život i onemogućavati profesionalni rad”, zaključila je Jadranka Dimić.

Komentiraj