Šefica EK potvrdila da je Tenu Mišetić politički imenovala bez natječaja, ali ona nije jedina Plenkoviću bliska žena s unosnim europskim primanjima

PREDSJEDNICA EUROPSKE KOMISIJE Nacionalu otkrila pod kakvim je okolnostima zaposlila donedavnu ‘vladaricu Banskih dvora’ Tenu Mišetić te prešutjela što je o tomu diskutirala s hrvatskim premijerom, čija je još jedna bliska prijateljica po sličnom obrascu učvrstila unosnu i uspješnu europsku karijeru

U slučaju imenovanja Tene Mišetić u kabinet predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen riječ je isključivo o političkom imenovanju za koje nije potrebno raspisivanje javnog natječaja. Potvrdili su to Nacionalu iz Ureda predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i potom nastojali prikriti vjerojatno ključne okolnosti tog imenovanja, koje se u realnosti, po svemu sudeći, svode na izravno lobiranje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Što svakako potvrđuje značajan utjecaj i rejting hrvatskog premijera u očima predsjednice Europske komisije. Štoviše, izvor blizak Europskoj komisiji Nacionalu je koncem proteklog tjedna otkrio da je Plenković svoj politički utjecaj u više navrata iskoristio kako bi potpomogao europsku diplomatsku karijeru nekih sebi bliskih osoba. U tom smislu europski karijerni uzlet Tene Mišetić nije jedini kada su u pitanju premijeru bliski pojedinci.

Nacional se predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen obratio potaknut prošlotjednom objavom da Tena Mišetić, jedna od najpovjerljivijih suradnica Andreja Plenkovića, koju u HDZ-ovim kuloarima često neslužbeno nazivaju i “vladaricom Banskih dvora”, odlazi u Bruxelles na prestižnu funkciju koordinatorice predsjednice Europske komisije za odnose s Europskim parlamentom, nacionalnim parlamentima i za temu Konferencije za budućnost Europe.

Tenu Mišetić, blisku suradnicu iz Vlade, Andrej Plenković instalirao je u kabinet predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen. FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Iz odgovora Ureda Ursule von der Leyen proizlazi da je u pitanju imenovanja Tene Mišetić, kao i svih ostalih članova kabineta, riječ o pravu predsjednice Komisije na odabir vlastitog tima ljudi, zapravo bez javnog natječaja, slično kao što ljude u svoj tim biraju i europski povjerenici, među kojima je i povjerenica iz Hrvatske, ujedno potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

Međutim, budući da Tena Mišetić na novu funkciju odlazi usred mandata i da je riječ o zamjenici predstojnika Ureda hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i jednoj od njegovih najpovjerljivijih suradnica, više Nacionalovih izvora upozorilo je da se takvo imenovanje nije moglo dogoditi bez da je premijer Plenković osobno urgirao za Tenu Mišetić kod Ursule von der Leyen, s kojom gaji bliske političke odnose.

Nacional je uz to konkretno pitanje kakva je procedura imenovanja u Uredu predsjednice Europske komisije i je li riječ o osobnoj odluci predsjednice Von der Leyen ili javnom natječaju te kakav je slučaj bio s Tenom Mišetić, postavio pitanje i osobama u njezinu Kabinetu zaduženima za odnose s javnošću. Jedno od pitanja glasilo je ovako:

“Je li predsjednica Von der Leyen tražila reference ili preporuku od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića za Tenu Mišetić?”

Na to pitanje iz Ureda Ursule von der Leyen izbjegli su odgovoriti, kao i na pitanje kolika će biti plaća Tene Mišetić na poziciji koordinatorice za odnose s Europskim parlamentom, nacionalnim parlamentima zemalja članica i Konferencijom o budućnosti Europe.

Tena Mišetić s potpredsjednicom Europske komisije i povjerenicom za demokraciju i demografiju Dubravkom Šuicom, u čijem je kabinetu zaposlena Vesna Lončarić, bliska prijateljica Andreja Plenkovića. FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Budući da je sve do zaključenja broja na stranicama Europske komisije pod timom Ursule von der Leyen kao osoba zadužena za koordinaciju s Europskim parlamentom i parlamentima zemalja članica EU-a, kao i s Konferencijom o budućnosti Europe, bila navedena Brenda Furniere, postavili smo pitanje i što će biti s njom. Iz Ureda Ursule von der Leyen odgovorili su sljedeće:

“Gospođica Tena Mišetić zaposlena je u Europskoj komisiji povezano s mandatom predsjednice Von der Leyen na funkciji koordinatorice od 16. lipnja 2022. godine. Ona je zamijenila gospođu Brendu Furniere koja je otišla iz Kabineta i pridružila se drugoj instituciji EU-a.”

Na pitanje kako se Tena Mišetić zaposlila kod njih i je li predsjednica Komisije tražila za nju preporuku premijera Plenkovića, odgovorili su neodređeno:

“Pravila sastavljanja kabineta javno su dostupna na našim internetskim stranicama. Ta pravila definiraju i stupnjevanje koje se primjenjuje na članove kabineta ovisno o njihovoj funkciji. Plaće zaposlenika Europske komisije određene su u skladu s javno dostupnim stupnjevanjem službenika i zaposlenika Europske unije. Kad se referirate na iznose plaća dostupne online, molim vas imajte na umu da službenici EU-a plaćaju porez na svoje plaće, i to progresivan porez čak do 45 posto. Dodatno, oni plaćaju dodatni porez na ime solidarnog fonda između 6 i 7 posto, kao i sudjelovanje u socijalnom osiguranju, mirovini i zdravstvenom osiguranju.”

‘Vesna Lončarić bila je perspektivna pravnica u Zagrebačkoj banci, s Plenkovićem se poznaje još od vremena njegova postdiplomskog studija, a bili su toliko bliski da je on često odsjedao kod nje u Bruxellesu’

Prema hijerarhijskom stupnjevanju na koje se pozivaju iz Ureda Ursule von der Leyen, ne proizlazi da Tena Mišetić odlazi na neki od najviših platežnih statusa, kao što bi bilo da nosi titulu “članice kabineta” u užem smislu. Umjesto takozvanog AD statusa, koji imaju najviši dužnosnici Komisije, ona će, po svemu sudeći, dobiti takozvani AST/SC status, koji podrazumijeva značajno manja, ali za hrvatske prilike itekako značajna primanja, pa bi joj se plaća mogla kretati u rangu oko 40 tisuća kuna. Doduše, iz Ureda predsjednice Komisije, iako nisu prezentirali točnu cifru, čak ni nakon što smo ih na to pozvali u dodatnom upitu, potrudili su se naglasiti da se od te cifre treba oduzeti porez te precizirali koliki je postotak tog poreza.

Njihovi odgovori pokazuju da bi imenovanje Tene Mišetić u Ured Ursule von der Leyen ipak za predsjednicu Komisije moglo biti malo “škakljivo” pitanje, jer teško je demantirati da se o tome unaprijed dogovorila s hrvatskim premijerom Plenkovićem. Što sugerira da on na nju ima značajan utjecaj kad može postavljati svoje najpovjerljivije ljude u njezin kabinet.

Neki Nacionalovi politički izvori čak to imenovanje problematiziraju kao primjer svojevrsne trgovine utjecajem i kažu da ne vide razliku između zapošljavanja “preko veze” u državnim institucijama, za što je nedavno DORH osumnjičio sada bivšeg ministra rada Josipa Aladrovića, i ovog zapošljavanja.

Iz Vlade do zaključenja broja na Nacionalov upit nisu odgovorili, ali je zato izvor blizak Vladi neslužbeno komentirao članak iz tjednika 24 Express u kojem se navodi da je mogući razlog odlaska Tene Mišetić iz Vlade taj što je premijer Plenković zapravo želi skloniti u Bruxelles zbog njezine uloge u aferi Vjetroelektrane. Tu je ulogu prošle godine otkrio upravo Nacional.

Međutim, izvor blizak Vladi tvrdi:

“Smiješna je i zlonamjerna teza da je Tena Mišetić otišla u Bruxelles da bi pobjegla od slučaja Rimac. Pa ona je u tom slučaju ispitana kao svjedokinja i ništa više od toga. U tom slučaju je DORH podignuo optužnicu u veljači, u njoj jasno stoji tko je sve obuhvaćen.”

Prije no što je postala članica kabineta Dubravke Šuice, Vesna Lončarić bila je i članica kabineta bivšeg povjerenika Nevena Mimice. FOTO: Screenshot/EK

No indikativno je, ili možda tek stvar slučajnosti, da je premijer Plenković još jednu osobu povezanu s aferom Vjetroelektrane nagradio unosnom pozicijom. Riječ je o sada bivšem ministru gospodarstva i zaštite okoliša Tomislavu Ćoriću, čovjeku koji je godinama vodio misterioznu energetsku politiku Andreja Plenkovića pa je nedugo nakon napuštanja Vlade osvanuo kao “predodređen” za mjesto viceguvernera Hrvatske narodne banke. Na tu ga je poziciju Sabor imenovao koncem svibnja.

Nacionalov izvor tvrdi da slučaj Tene Mišetić, kao i Tomislava Ćorića, samo potvrđuje obrazac i model ponašanja premijera Andreja Plenkovića prema kojem on sebi odane i lojalne ljude zbrinjava i nagrađuje visokim i unosnim pozicijama. Osim bivšeg ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, naveli su i primjer bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, ključne figure afere Borg, to jest tajne Vladine skupine koja je najprije na posve netransparentan način radila na izradi lex Agrokor, na temelju kojeg je Ivica Todorić ostao bez svog vlasništva, da bi potom zaradili na konzultantskim i drugim poslovima s novom upravom Agrokora. Iako je zbog pritiska javnosti morala otići iz Vlade, Martinu Dalić premijer Plenković na kraju je nagradio mjestom predsjednice Uprave Podravke – i to nakon što je osobno odradio intervju sa svih četvero kandidata koja su se prijavila na natječaj za tu poziciju.

Suosnivač i izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin tada je za portal Index izjavio:

“Kakva smo mi to država kada predsjednik Vlade odrađuje intervjue za posao u tvrtki koja je u suvlasništvu države?! Kako je krenulo, dobro da i Josipa Rimac nije među kandidatima! O tome treba odlučivati Nadzorni odbor Podravke, a ne Plenković, a odabir treba izvršiti na temelju stručnosti, a ne stranačke pripadnosti ili premijerovih preferencija.”

Premijer Plenković u mlađim danima s Vesnom Lončarić, bliskom prijateljicom koja je i zahvaljujući političkoj preporuci napredovala na dobro plaćeno radno mjesto članice kabineta Dubravke Šuice. FOTO: Nacional

I Martina Dalić i Tomislav Ćorić obavljali su najosjetljivije poslove u Vladi pa više izvora i sugovornika Nacionala tumači kako je premijer Plenković tako zapravo “kupio” njihovu šutnju.

Slično se pitanje sada otvorilo i odlaskom Tene Mišetić u Bruxelles, ravno u kabinet Ursule von der Leyen. Je li premijer tako želio na dugi rok “kupiti” i njezinu šutnju, s obzirom na to da je Tena Mišetić uistinu suradnica koja je znala i pratila svaki Plenkovićev korak? I je li premijer za Tenu Mišetić osobno urgirao kod Ursule von der Leyen te prelazi li to granicu dozvoljenog političkog ponašanja?

Nakon što je Večernji list prvi prošloga tjedna objavio da Tena Mišetić odlazi u Bruxelles, izvori bliski Vladi predstavili su to kao veliki uspjeh jer je to “prvi put da Hrvatska ima nekog u timu šefa Komisije”. Tena Mišetić dobila je poziciju koordinatorice odnosa s Europskim parlamentom, nacionalnim parlamentima država članica EU-a i Konferencijom o budućnosti Europe.

No Nacional je doznao da to nije jedino visoko imenovanje koje se, po svemu sudeći, može pripisati preporuci pa možda čak i izravnom “lobiranju” premijera Andreja Plenkovića, već da je on potpomogao imenovanje na jednu visoku i unosno plaćenu poziciju u srcu Europske komisije i za jednu drugu, sebi nekoć vrlo blisku osobu.

Riječ je o Vesni Lončarić, članici kabineta potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice, povjerenice za demokraciju i demografiju, koja je na tu funkciju, gdje joj prema tvrdnjama Nacionalova izvora mjesečna plaća iznosi minimalno 13 tisuća eura, dospjela u prosincu 2019., nakon izbora za Europski parlament. Vesna Lončarić dugogodišnja je bliska prijateljica Andreja Plenkovića, njih dvoje poznaju se još od početka 2000-ih godina, kad su oboje radili u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, gdje je Plenković od 1997. do 2001. bio načelnik Odjela za europske integracije, a Vesna Lončarić, koja je karijeru započela kao pravnica u Zagrebačkoj banci, radila je upravo u sektoru za EU i NATO. Nakon toga Plenković je bio zamjenik šefa Misije RH pri Europskoj uniji u Bruxellesu, a Vesna Lončarić tajnica Odbora za europske integracije u Hrvatskom saboru. No 2011., kad se Plenković istaknuo kao jedan od čelnih ljudi u timu tadašnje premijerke Jadranke Kosor i državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Vesna Lončarić postaje opunomoćena ministrica, glasnogovornica u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri Europskoj uniji u Bruxellesu. O tome koliko su Plenković i Vesna Lončarić bili bliski, svjedoči Nacionalov izvor koji tvrdi da je Plenković, u vrijeme kad je 2012. i 2013. već postao zastupnik Republike Hrvatske u Europskom parlamentu, često znao odsjedati upravo kod Vesne Lončarić. U to vrijeme jedna od njegovih mladih asistentica u Europskom parlamentu bila je i Tena Mišetić, a u istoj ekipi bio je i Marko Milić, današnji glasnogovornik Vlade, kao i Karlo Ressler, danas i sam zastupnik u Europskom parlamentu.

Političko imenovanje Tene Mišetić svakako potvrđuje značajan utjecaj i rejting hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kod predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen

U prilog tvrdnjama da su Andrej Plenković i Vesna Lončarić uistinu bliski prijatelji, Nacionalov izvor dostavio je i jednu njihovu privatnu fotografiju, snimljenu otprilike početkom 2000-ih kad je Plenković imao 30-ak godina, a Vesna Lončarić, koja je nekoliko godina od njega starija, oko 35 godina. Na toj fotografiji mladi je Plenković, bujne i pomalo razbarušene smeđe kose, rukama nježno obgrlio Vesnu Lončarić, koja je tada imala dugu smeđu kosu, a oboje nose sunčane naočale. Nacionalov izvor tvrdi da je upravo Plenković 2016. omogućio da se Vesni Lončarić produlji mandat u Bruxellesu, i to tako što je to tražio od Mire Kovača, tadašnjeg ministra vanjskih i europskih poslova u Vladi Tihomira Oreškovića. Kako proizlazi iz Odluke o izboru i rasporedu kandidata od 28. srpnja 2016., Miro Kovač je Vesnu Lončarić kao zaposlenicu Ministarstva vanjskih i europskih poslova uputio na rad na određeno vrijeme u Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri Europskoj uniji i Europskoj zajednici za atomsku energiju, na radno mjesto „opunomoćeni ministar“.

Zatim je s te pozicije u listopadu 2018. otišla u kabinet Nevena Mimice, a u prosincu 2019. kod Dubravke Šuice, gdje joj je plaća dosegla više od 13 tisuća eura, što uključuje i brojne dodatne beneficije. Time je Vesna Lončarić, tvrdi to Nacionalov izvor, ostvarila plaću gotovo pet puta veću od premijerove.

Iako je Vesna Lončarić prije toga, od listopada 2018. do prosinca 2019., već bila članica kabineta prvog hrvatskog povjerenika Nevena Mimice, Nacionalovi izvori tvrde da je najvjerojatniji razlog što bi Dubravka Šuica preuzela osobu koja je prethodno bila u kabinetu SDP-ova povjerenika, povezanost Vesne Lončarić s Andrejem Plenkovićem te da je ona kod Šuice dodatno napredovala na status AD 13, što je kategorizacija ranga službenika Europske komisije koja spada u sam vrh i podrazumijeva mjesečnu plaću u rasponu od 13 do 15 tisuća eura. Nacionalov izvor tvrdi da je Vesni Lončarić poziciju s takvim statusom “sredio” upravo Andrej Plenković:

“Vesni Lončarić Plenković je sredio AD13, čime je dobila jednu od najviših plaća koju mogu dobiti službenici Europske komisije. Najviši rang predstavlja AD16, gdje bi imala između 19 tisuća eura pa sve do iznad 20 tisuća eura.”

Sve to pokazuje kako Andrej Plenković izuzetno nijansirano vodi računa o tomu kako se razvijaju karijere njemu bliskih ljudi.

RAZBARUŠENI PREMIJER: Tko je bliska prijateljica Andreja Plenkovića koju je on zaposlio u Kabinetu Dubravke Šuice na plaću od najmanje 13 tisuća eura

Komentiraj