Šef zagrebačkog KBC-a: “Oni koji se ne žele testirati, neće dobiti dnevnicu”

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić u nedjelju je rekao da u toj bolnici covid-potvrdu, koja je od ponedjeljka obavezna, nema 1600 zaposlenika.

“KBC Zagreb ima oko 6.200 zaposlenika, a oko 1.600 ih nema covid potvrdu niti dokaz da su preboljeli infekciju. Mi ih ne možemo prisiliti da se cijepe, ako to ne žele”, rekao je za HRT Ćorušić.

Dodao je da je situacija pod nadzorom. Kaže da su se unatrag tjedan dana, kad su dobili naznaku od Stožera da će to biti provedeno, pripremili i organizirali. “Brojni su punktovi unutar KBC-a Zagreb gdje će se ljudi testirati, gdje će se očitavati covid-potvrde. Mislim da se to moglo izbjeći, ali ponavljam da bolesnike ne smijemo ugrožavati zbog toga što se netko neće cijepiti, a hoće raditi. Mislim da je to jedna značajna mjera koja će ipak jedan dio senzibilizirati da se cijepe”, objasnio je ravnatelj zagrebačkog KBC-a.

Odgovarajući na pitanje slijede li možda rigoroznije sankcije, kazao je da, prema onome što je čuo iz Stožera, nitko neće dobiti otkaz. No, ističe, onaj tko se ne želi testirati, a nema dokaz da je prebolio bolest, da je zaštićen, imuniziran ili da se cijepio – ostat će bez dnevnice. “Bit će isplaćena nekome tko će umjesto njega taj dan morati raditi”, objasnio je.

Za pacijente se, dodaje, ne mijenja puno. “Svi pacijenti koji su naručeni na hospitalizaciju, većina ih ionako ima covid-potvrde, pa čak i za neke specifične procedure koje se provode kroz dnevnu bolnicu. Pacijenti koji dolaze u hitni bolnički prijem nisu dužni pokazati covid potvrdu. Ali, s obzirom na situaciju i bolest, jedan dio njih će sigurno biti testirani PCR testom. Tako da za pacijente situacija se neće mijenjati. Ono što je nama važno, je osigurati dovoljan broj osoblja, kako se ne bi povećavala lista čekanja i kako bi pacijent dobio pravu skrb u odgovarajućem vremenu”, zaključio je Ćorušić.

Komentiraj