Šef zagrebačke policije: “Ovaj slučaj izaziva veliku društvenu opasnost”

Ne prestaju reakcije na sramotni transparent ispred kojeg su se slikali pripadnici Bad Blue Boysa na zagrebačkoj Kustošiji. Zbog govora mržnje, policija je privela šest osoba, a načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić za RTL je detaljnije govorio o slučaju.

Privedeni priznali krivnju

“Odmah po saznanju za nemili događaj u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom krenuli smo u intenzivno kriminalističko istraživanje na sumnju u počinjenje kaznenog djela javno poticanja na nasilje i mržnju. Tijekom kriminalističkog istraživanja, istraživali smo osam osoba, za šest osoba je utvrđena utemeljena sumnja da su počinili navedeno kazneno djelo. Oni su prije nekoliko trenutaka uz kaznenu prijavu dovedeni pritvorskom nadzorniku”, rekao je Rašić prilikom gostovanja na RTL televiziji.

Rekao je i kako su završene pretrage domova.

“Pronađena je odjeća, mobiteli i tako”, kazao je.

Objasnio je i kako su pronašli sve osobe s fotografija

“Ovih šest osoba koje smo prijavili za ovo kazneno djelo su na fotografijama, oni su iskazivali tijekom kriminalističkog istraživanja, oni ne poriču ovo kazneno djelo, priznali su, čak znamo i osobu koja je i napravila taj neprimjereni transparent. Dvije su osobe punoljetne, 21 i 22 godine, a ove četiri osobe su mlađi punoljetnici, znači osobe koje su navršile 18, a nemaju 21 godinu”, otkrio je Rašić.

Objasnio je kako postoji mogućnost da su i druge osobe povezane sa ovim događajem

“Upravo zato nastavljamo s kriminalističkim istraživanjem dok ne pronađemo sve osobe koje su sudjelovale u tom nemilom događaju. Međutim zasad nemamo saznanja da netko stoji iza tog događaja osim samih njih koji su priznali počinjenje djela”, rekao je.

Koliko ima kaznenih djela javnog poticanja na nasilje?

“Pa ako imamo jedno, i ono je previše. Statistički gledano, tijekom ove godine ovo je treće kazneno djelo, 2019. imali smo dva kaznena djela, 2018. imali smo sedam kaznenih djela i 2017. imali smo tri kaznena djela. I sva su riješena. Zločin iz mržnje, znači, svako kazneno djelo može biti počinjeno iz mržnje, imamo godišnje oko 10 kaznenih djela”, objasnio je.

Ovo je kazneno djelo, a ne prekršajno

“Pa mi smo u ovom događaju od samog početka zauzeli stav da se u suradnji s Državnim odvjetništvom da se radi o kaznenom djelu iz članka 325, a razlika je vrlo jednostavna. Znači o društvenoj opasnosti”, zaključio je.

 

Komentiraj