Šef UN-a: “Sukobi u Izraelu moraju prestati jer postoji rizik da izbije nekontrolirana sigurnosna i humanitarna kriza u regiji”

Sukobi na Bliskom istoku moraju odmah prestati jer postoji rizik da izbije “nekontrolirana sigurnosna i humanitarna kriza” u regiji, upozorio je u nedjelju glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, otvarajući hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti.

“Pokolj se nastavio i danas. Taj bezumni ciklus prolijevanja krvi, terora i uništavanja mora odmah prestati”, rekao je na toj sjednici koja se održava putem videokonferencije.

Po diplomatima, radi se na pregovorima o deklaraciji Vijeća sigurnosti, ali je potpora SAD-a tekstu još uvijek neizvjesna.

“Sukobi moraju odmah prestati. Rakete i granate s jedne strane i zračna bombardiranja i topnička paljba s druge moraju prestati”, naglasio je Antonio Guterres.

“Sukobi bi mogli uvesti Izraelce i Palestince u spiralu nasilja s uništavajućim posljedicama za dvije zajednice i čitavu regiju”, nastavio je.

Sukob ima “potencijal da izazove nekontroliranu sigurnosnu i humanitarnu krizu i dodatno potakne ekstremizam, ne samo na okupiranim palestinskim teritorijima i u Izraelu, već u čitavoj regiji”, dodao je.

Izraelska vojska je zračnim udarima na Gazu u nedjelju ujutro ubila 33 Palestinaca, uključujući trinaestero djece, tvrde zdravstveni dužnosnici Pojasa Gaze, dok su rakete sedmog dana borbi ispaljivane iz Gaze na Izrael.

Od početka sukoba u ponedjeljak u Gazi je ubijena 181 osoba, uključujući 52 djece.

Izrael je objavio da je poginulo 10 njegovih građana, uključujući dvoje djece.

Hamas je počeo raketirati Izrael u ponedjeljak, nakon višetjednih tenzija zbog odluke suda o deložiranju nekoliko palestinskih obitelji u Istočnom Jeruzalemu i sukoba policije s Palestincima blizu džamije Al Aksa, koje je treće najsvetije mjesto za muslimane.

Komentiraj