Šef ukrajinskih obavještajaca Budanov nakon napada na Kijev poručio Rusima: “Požalit ćete vrlo brzo”

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov najavio je da Ukrajinci neće dugo čekati na odgovor nakon niza ruskih raketnih napada na Kijev. Budanov je rekao kako današnji napadi nisu uspjeli zastrašiti ljude u ukrajinskoj prijestolnici. Ukrajinski dužnosnici su ranije objavili da su sve rakete oborene i da nema izvješća o žrtvama.

Međutim, ostaci presretnutih projektila pali su u stambena područja u središtu Kijeva. Jutrošnji napadi su uslijedili nakon dvije noći teških napada bespilotnim letjelicama. Kijev je ovog mjeseca pretrpio 16 zračnih napada. Posljednji napad bio je neobičan jer se odvijao tijekom dana i činilo se da je ciljano središte grada, dok su drugi udari na Kijev u svibnju bili noću i usmjereni na ključnu infrastrukturu ili protuzračnu obranu na periferiji.

Rusi tvrde da su pogodili sve mete

Budanov je naglasio kako pristašama Rusije želi dati do znanja da stanovnike Kijeva napad nije pokolebao i da su nastavili raditi nakon njega.

“Svi oni koji su nas pokušali zastrašiti, sanjajući da će to imati nekog učinka, požalit ćete vrlo brzo. Naš odgovor nećete dugo čekati”, dodao je u izjavi koju je objavilo ukrajinsko ministarstvo obrane.

Ruske vlasti tvrde da su u napadima pogođene sve mete. Sirene za zračnu uzbunu također su se oglasile u nekoliko drugih ukrajinskih regija. Lokalni vojni zapovjednici u Kijevu optužili su Rusiju za promjenu taktike i namjerno gađanje civilnog stanovništva. Svakako se čini da Moskva želi pojačati pritisak na Ukrajinu prije bilo kakve protuofenzive.

“Neprospavane noći su postale dio rutine”

Oleksandr Ščerba, veleposlanik u ukrajinskom ministarstvu vanjskih poslova, rekao je za BBC da je posljednjih nekoliko dana bilo vrlo teško za stanovnike Kijeva.

“Gotovo svake večeri nebo izgleda i zvuči kao još jedna epizoda Ratova zvijezda, ali ne osjećamo puno ruskih raketa koje pogađaju svoje mete ovdje, u području grada. I to je sve zahvaljujući pristojnim zemljama, pristojnim ljudima svijeta koji su nam dali ovu protuzračnu obranu”, nastavio je.

Istaknuo je kako je život u glavnom gradu trenutno sve samo ne normalan, dodavši da su napadi dronovima i neprospavane noći postali “dio rutine”. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je jučer pohvalio snage protuzračne obrane svoje zemlje, nakon što je Kijev izdržao najveći napad dronovima od početka rata.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner