Šef Pfizera: “Našu industriju očekuje znanstvena renesansa”

Izvršni direktor američke farmaceutske tvrtke Pfizer, Albert Burla, vjeruje da će farmaceutska industrija procvasti u sljedećem desetljeću, na valu produženja životne dobi i znanstveno-tehnoloških otkrića.

“U sljedećih deset godina naša industrija će procvasti, potaknuta znanošću i prirodnim kretanjem stanovništva. Kako se životni vijek produžava, pojavljuju se nove bolesti, a našu industriju očekuje znanstvena renesansa zahvaljujući kombinaciji otkrića u biologiji i moći tehnologije. Koronavirus pandemija je ubrzala te transformacije”, rekao je Burla u intervjuu za talijansku La Repubblicu.

Smatra i kako je pandemija pokazala da su javno-privatna partnerstva zanimljiva, a naglasila je i potrebu ubrzanja regulatornih procedura za odobravanje lijekova.

“Da europska i američka agencija za lijekove nisu bile tako brze, ne bismo imali ni lijek ni cjepivo. Ta agilnost mora postati norma i za liječenje raka”, rekao je Burla.

Kada je riječ o mogućem razvoju cjepiva zbog pojave novih varijanti covida, Burla je istaknuo kako je “prerano govoriti hoće li biti potrebno češće docjepljivanje ili novo cjepivo”.

“Razmatramo mnoge mogućnosti, uključujući cjepivo koje štiti od omikrona. Odlučit ćemo do ožujka, a to će ovisiti o rezultatima našeg istraživanja. Možemo odmah krenuti s proizvodnjom”, rekao je Burla.

Komentiraj