Šef Pentagona u Ryadu razgovarao s kraljem Salmanom

Američki ministar obrane Mark Esper razgovarao je u utorak s kraljem Salmanom bin Abdulazizom o “strateškoj suradnji” između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije nakon odluke Washingtona da pošalje tisuće vojnika u kraljevstvo.

Razgovor u Ryadu, kamo je Esper stigao u ponedjeljak navečer, vodio se i o pitanjima obrane u zajedničkom interesu i o stanju u regiji, u nazočnosti zamjenika ministra obrane princa Khaleda bin Salmana, prenijela je službena agencija SPA.

Američki dužnosnik je također razgovarao s princom nasljednikom i ministrom obrane Mohammadom bin Salmanom o “vojnoj suradnji i obrani”, dodaje SPA.

Washington je 11. listopada odobrio slanje više tisuća vojnika u Saudijsku Arabiju kako bi štitili svog velikog saveznika u regiji i o destabilizacije koju po mišljenju Sjedinjenih Država vodi Iran.

Washington je već krajem rujna najavio slanje 200 vojnika u kraljevstvo, u prvo raspoređivanje te vrste nakon povlačenje američkih postrojbi 2003.

Uz ranija raspoređivanja, ukupno je 3000 dodatnih vojnika produljen ili dozvoljen boravak posljednjih mjeseci, dodaje Pentagon.

Osim vojnika, stižu pojačanja u projektilima Patriot i štitu protiv projektila THAAD.

Posljednjih mjeseci pojačale su se napetosti u regiji između Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država s jedne strane i Irana s druge.

Komentiraj