Getty Images

Šef Maseratija: Niže cijene? To bi uništilo brend

Prvi čovijek brendova Maserat i Alfa Romeo Harald Wester kaže kako Maserati nema namjeru utrkivati se s konkurencijom tako što će spuštati cijene svojih modela, jer bi se tako “narušio brend”.

Harald_Wester_cv“Nikada, nikada se nećemo utrkivati cijenama. Kad jednom to napraviš, gotov si. Naši ciljevi su ambiciozni, mi smo agresivni, ali ne preterujemo”, rekao je Wester za “Motor Trend”.

Na pitanje je li “model Ghibli minimum cijene i veličine”, kaže:

“Ne, svakako ne po pitanju veličine, jer ćemo ponuditi još kompaktniji sportski automobil. Što se sedana tiče, nećemo ići na kompaktne modele, to je više područje za Alfu”, rekao je on.

Kako kaže, razlog za to što još nema novog “GranTurisma” je to što obje verzije i dalje daju odlične rezultate.

“To je uvijek naš cilj – bezvremenska ljepota. Ako pogledate taj automobil danas, on ne izgleda staro. Coupe je lansiran 2007. godine, a kabriolet 2008. godine, a radimo na modelima za 2015. ili 2016. godinu, mislim da ćemo ih predstaviti sljedeće godine na jesen”, navodi Wester.

Wester smatra da bi luksuzni SUV mogao biti globalni hit, jer se tržište luksuznih automobila kreće između milijun i milijun i pol komada, a SUV modeli su najznačajniji dio tog kolača.

Za razliku od drugih igrača, Maserati ne namjerava brzo ući u trku s hibridima.

“Nastavit ćemo usavršavati svoje motore, a sljedeći korak će biti hibridi. Ipak, ne vidim kako prodajemo četvorocilindarske Maseratije. Iako nikada ne treba reći nikad”, kaže on.

Kako kaže, hibrid je međukorak do “daleke budućnosti” – gorivne ćelije.

U baterije ne vjeruje pretjerano, a ne vjeruje ni u to da bi automobili trebali preuzeti vožnju od vozača.

“Ima li mjesta za autonomiju kod Maseratija? Do izvjesne mjere ima. Naži kupci to još ne traže, ali će u budućnosti to vjerovatno postati standard. Svakako nitko neće voziti Maseratija zbog takvih opcija, možda će čak odbijati kupce, jer to ne žele, ali će se možda naći u groznim situacijama u prometu svakog jutra i svake večeri. Osobno, teško mogu sebe zamisliti za volanom s novinama u rukama. To će biti generacijska promjena, naša djeca ili djeca naše djece”, rekao je on.

Komentiraj