Šef kuće Penguin Random Housa daje ostavku nakon propasti dogovora sa Simonom & Schusterom

Voditelj izdavačkog giganta Penguin Random House podnio je ostavku, navodeći kao razlog odluku SAD-a da blokira preuzimanje konkurentske tvrtke Simon & Schuster vrijedno 2,2 milijarde dolara.

Markus Dohle odstupit će krajem godine, objavila je tvrtka, dodajući da se rastaje na “vlastiti zahtjev i u najboljim zajedničkim uvjetima”.

Dohle je vodio Penguin od 2013., kada je nakon još jednog velikog spajanja postao najveći svjetski izdavač knjiga.

Zabrinutost zbog konkurencije uništila je akviziciju Simon & Schustera.
Američki sudac presudio je u korist američke vlade, koja je pokušala blokirati spajanje, tvrdeći da bi povezivanje smanjilo plaće i mogućnosti za pisce.

“Nakon antimonopolske odluke u SAD-u protiv spajanja Penguin Random Housea i Simon & Schustera, odlučio sam, nakon gotovo 15 godina… predati sljedeće poglavlje Penguin Random Housea novom vodstvu”, rekao je Dohle.

Tvrtka će nastaviti s manjim akvizicijama, uključujući u SAD-u, rekao je njemački vlasnik Penguina Bertelsmann za Reuters.

Aktualni američki šef Penguina, Nihar Malaviya, bit će privremeni izvršni direktor od 1. siječnja.

Penguin Random House nastao je spajanjem britanskog Penguina s njujorškim Random Houseom 2013. godine.

Penguin je radio sa slavnim autorima uključujući Sylviu Plath, Georgea Orwella i Virginiju Woolf.

U novije vrijeme objavio je knjige Zadie Smith, Marian Keyes i Dana Browna.

Popis pisaca Simon & Schustera uključuje Stephena Kinga, Jennifer Weiner i bivšu američku predsjedničku kandidatkinju Hillary Clinton.

King bio je među velikim imenima koji su svjedočili protiv spajanja u ime američke vlade, koja je zauzela oštriji stav prema monopolima pod američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Bertelsmann je isprva rekao da će se žaliti na odluku SAD-a, ali je naposljetku poništio ugovor. Plaća naknadu od 200 milijuna dolara za raspad.

Dohle radio je za Bertelsmann na raznim pozicijama od 1994. Bio je šef u Random Houseu kada je tvrtka najavila mega spajanje s Penguinom.

 

Komentiraj