Šef Klinike za tumore: “Virus vjerojatno ušao s osobljem”

Ravnatelj Klinike za tumore Ivan Milas u subotu je za N1 komentirao proboj koronavirusa u Kliniku.

“Svi pacijenti koji idu na operacije dolaze s brisom koji mora biti negativan”, rekao je Milas i dodao da je virus najvjerojatnije došao s osobljem. Do jučer su kaže, radili normalno i ne može reći tko je od osoblja unio virus.

“Ono što znamo je da je jedan kolega imao simptome, napravio je bris koji je bio negativan. Nakon par dana vratio se na posao. Ili je bio netko od kolega asimptomatski i operirao nekoliko dana prije pojave simptoma”, rekao je.

Milas je dodao da je pozitivno 5 kirurga na odjelu abdominalne kirurgije, 2 kirurga na odjelu glave i vrata, 5 medicinskih sestara na odjelu abdominalne kirurgije, 2 sestre instrumentarke, 4 bolesnika u jedinici intenzivnog liječenja koji su operirani i 2 bolesnika na odjelu abdominalne kirurgije i 3 bolesnika na odjelu glave i vrata.

Istaknuop je da su u petak napravili 60 briseva te uspjeli izolirati bolsnike koji su nositelji virusa.

“Kad se naprave epidemiološki izvidi, vidjet ćemo što je najbolje napraviti, stati na tjedan dana ili nastaviti raditi”, rekao je i dodao kako je zbog sigurnosti pacijenata bolje napraviti nekoliko dana pauze.

“Virus je u ovim hladnim danima puno podložniji bržem širenju. Izbjegavajte druženja i okupljanja. A koliko će zdravstveni sustav izdržati, sustav već duže radi pod opterećenjem”, zaključio je Milas.

Komentiraj