Šef kabineta predsjednice Kosova: “Srbija snosi punu odgovornost za eskalaciju”

Šef kabineta predsjednice Kosova Bljerim Velja ocijenio je danas da su “ilegalne i kriminalne strukture Srbije na sjeveru Kosova dobile nalog da zaoštre situaciju na terenu, ali da nasilje neće prevladati”.

Na Twitteru je objavio da “mirni” prosvjednici “koriste hibridne i nasilne radnje protiv snaga reda”.

“Srbija snosi punu odgovornost za eskalaciju”, rekao je Velja.

Prištinski mediji javili su ranije danas da je kosovska policija pomogla novim albanskim gradonačelnicima u pokušaju ulaska u zgrade općina u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, te da su tom prilikom korištene šok bombe i suzavac.

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bisljimi rekao je da gradonačelnici te tri općine imaju zakonsku obvezu odmah početi s radom.

Kao načelnici općina, oni svoju dužnost mogu obavljati samo iz općinskih zgrada, rekao je Bišljimi, dodavši da su “došli glasovanjem, a mogu i biti smijenjeni glasovanjem”.

Bisljimi je rekao da izabrani građani, po pravilu, rijetko uživaju podršku svakog građanina, prenosi RTK.

To ne znači da nezadovoljni građani mogu blokirati izabrane dužnosnike da odu na njihova radna mjesta, ustvrdio je i objasnio da bi takva praksa vrlo lako dovela do apsurdnih situacija da niti jedan načelnik, niti u jednoj općini, ne bi mogao obnašati svoju dužnost.

“Čestitam novoimenovanim predsjednicima na novim dužnostima i podsjećam ih da su ovdje da promiču interese svakog građanina, bez obzira na politička uvjerenja, etničku pripadnost, društveni status, dob ili spol”, rekao je Bisljimi.

Pozvao je građane da daju vremena novoizabranim dužnosnicima da pokažu u kojoj mjeri stoje iza danih obećanja i načela poštene, učinkovite, transparentne vlasti.

“Pozivam sigurnosne mehanizme da daju sve od sebe kako bi zajamčili sigurnost građana i mirno okruženje za sve”, naglasio je Bisljimi.

U četiri općine na sjeveru zemlje danas su počeli s radom novi gradonačelnici, ali su naišli na protivljenje dijela lokalnih Srba koji ih ne prihvaćaju, zbog čega je bila neophodna intervencija policije, podsjeća RTK.

Kako javljaju mediji, istovremeno su se čuli i pucnji, a okupljeni građani oštetili su nekoliko policijskih automobila.

Sirene za uzbunu diljem sjevernog Kosova, Vučić poslao vojsku na granicu

Komentiraj

nacional banner
nacional banner