BEROŠ: “Virus možda već danas dođe u Hrvatsku”

U Vladi se održava Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Uoči sastanka Nacionalnog stožera Civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš obratio se medijima. “Stanite na loptu. Ako taj virus i preživi, on će se ponašati poput običnog virusa gripe. To nije ugroza da bi morali govoriti o nekoj katklizmi”, poručio je.

Nema panike, to je bolest koja u najvećem broju slučajeva ne ostavlja teže posljedice. Preko 80 posto bolesnika ima blaži oblik. Ona je poput obične gripe. Virus će možda već i danas doći u Hrvatsku. Mi smo spremni”, rekao je ministar.

“Kirurške maske nemaju veliku zaštitu. Treba ih nositi onaj tko je bolestan”, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić.

“Virus se širi poput gripe. Ne treba paničariti. Kao i kod gripe, stariji i oni koji imaju kronične infekcije su pod većim rizikom”, poručila je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako obične kirurške maske ne štite od zaraze, već da su učinkovite specijalne maske s respiratorima za koje ne zna ima li ih na tržištu.

Rekao je i da je situacija s robnim zalihama dobra te da županije moraju istražiti koje su lokacije pogodne za karantenu. “Trenutno se pregledavaju dva objekta – jedan u Zagrebu i jedan u Rijeci, ali ne mogu vam reći o kojim se objektima reći”, rekao je Capak, prenosi Dnevnik.hr.

Komentiraj