Šef Hrvatskih šuma naredio da mu troškove odvjetnika firma plaća na privatni račun

Kako bi prikrio da mu troškove odvjetnika u aferi Vjetroelektrane i dalje plaćaju Hrvatske šume iako je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv njega već zbog toga pokrenulo postupak, Krunoslav Jakupčić izveo je indikativan manevar

Nacional je došao u posjed ekskluzivnih dokumenata koji otkrivaju da je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, osumnjičen u aferi Vjetroelektrane zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, izveo domišljat manevar kako bi prikrio da mu državna tvrtka Hrvatske šume, kojoj je na čelu, plaća troškove odvjetnika koji ga zastupa u aferi u kojoj ga USKOK sumnjiči da je kao predsjednik uprave Hrvatskih šuma nezakonito pomogao tvrtki C.E.M.P. Milenka Bašića.

Taj je manevar Jakupčić osmislio i izveo nakon što su mediji, to jest portal Telegram, u travnju prošle godine već jednom otkrili da mu Hrvatske šume plaćaju troškove odvjetnika, zbog čega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv Jakupčića u rujnu prošle godine pokrenulo postupak.

Kako bi mogao nastaviti plaćati odvjetnike na račun Hrvatskih šuma, ali ovaj put u tajnosti, Jakupčić je sam sa sobom izveo svojevrsnu cesiju.

Računi i izvodi u posjedu Nacionala dokazuju da je Krunoslav Jakupčić svom odvjetniku Vladimiru Terešaku, to jest njegovom odvjetničkom društvu Terešak & partneri, najprije osobno platio račun br. 342-1-1 za odvjetničke usluge u iznosu 43.750 kuna (35.000 kn plus PDV 8750 kn) koji je izdan 27. svibnja 2021. godine, s datumom dospijeća 12. lipnja 2021. – a potom je sam sebi kao predsjednik Uprave Hrvatskih šuma taj iznos refundirao, to jest s računa Hrvatskih šuma isplatio na svoj privatni račun.

Izvadak iz transakcijskog računa Hrvatskih šuma kod Privredne banke Zagreb pokazuje da je ta državna tvrtka svom predsjedniku uprave Krunoslavu Jakupčiću na ime refundacije troškova odvjetnika 22. 12. 2021. isplatila 40.625 kuna (gore), a 10. 6.2021. godine iznos od 43.750 kuna (dolje) to jest ukupno 84.375 kuna. FOTO: Nacional

Istu stvar ponovio je s računom br. 650-1-1, koji mu je odvjetnički ured Terešak & partneri izdao 29. studenog prošle godine, s datumom dospijeća 13. prosinca, na iznos 40.625 kuna.

Drugim riječima, i nakon što je prvi put u medijima zbog iste stvari već izbila afera, Jakupčić je sam sebi isplatio dodatnih 84.375 kuna troškova za odvjetničke usluge.

Iznose oba računa Hrvatske šume isplatile su na privatni račun Krunoslava Jakupčića i to kao „refundaciju odvjetničkih troškova“.

Na kopiji računa broj 342-1-1, na koji je otisnut veliki štambilj „plaćeno“ te je navedeno da je „likvidiran“ 10. lipnja 2021., nalaze se rukom ispisane napomene. Ispod stavke „ovjera računa“ rukom je napisano „Ured uprave“, a potom ispod izjave „Račun je u skladu s narudžbenicom po ugovoru/narudžbenici“ stoji rukom ispisano „Refundacija sukladno čl. 9 Ug. o vođenju poslova Društva“ i potom velikim slovima „KRUNOSLAV JAKUPČIĆ“.

Jakupčić prema ugovoru ima pravo na troškove odvjetnika u slučaju kad snosi sankcije kao odgovorna osoba u pravnoj osobi bez subjektivne krivnje predsjednika Uprave, ali ne i kad se radi o osobnoj odgovornosti

Isto to, samo s datumom likvidacije 22. prosinca, navedeno je i na računu br. 650-1-1 od 29. studenog.

Prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, evidentno je riječ o rukom pisanim zabilješkama kojima se Krunoslav Jakupčić poziva na članak 9 svog ugovora o vođenju društva Hrvatske šume. Nacional je dobio uvid i u dio tog ugovora, to jest u sporni članak 9, u kojem se između ostalog navodi kako se Hrvatske šume obvezuju predsjedniku Uprave na korištenje dati službeni automobil i službeni mobitel, ali i da on ima pravo na naknadu svih uobičajenih troškova koji će nastati pri izvršavanju njegovih obveza, poput troškova službenih putovanja, poslovnih savjetovanja, stručne literature, reprezentacije, članarine u stručnim udruženjima i troškova stručnih seminara, usavršavanja stranih jezika i sličnih oblika usavršavanja.

Kao jedna od stavki navodi se da predsjednik Uprave ima pravo i na naknadu za sljedeće:

„Troškove angažmana odvjetnika i naknada kazni za slučajeve kada Uprava Društva snosi sankcije kao odgovorna osoba u pravnoj osobi bez subjektivne krivnje Predsjednika Uprave.“

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić bio je u svibnju 2020. nakratko uhićen jer ga USKOK sumnjiči da je na nagovor Josipe Rimac pogodovao investitorima u vjetroelektranu Krš-Pađene, a obuhvaćen je i proširenom optužnicom. FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Jakupčić očito misli da se ta stavka odnosi i na pravne probleme u kojima se našao u kontekstu afere Vjetroelektrane. Međutim, veliko je pitanje može li se to tako tumačiti, budući da u aferi Vjetroelektrane nisu osumnjičene Hrvatske šume, nego izravno Jakupčić, kao predsjednik Uprave Hrvatskih šuma. Da se radi o u najmanju ruku dvojbenoj situaciji sada pokazuje i ovaj Jakupčićev manevar, kojim je nastojao prikriti da mu Hrvatske šume refundiraju troškove za odvjetničko društvo koje ga u ovom predmetu zastupa.

Iako se na računima pozivao upravo na tu stavku iz članka 9 svog ugovora, protiv Krunoslava Jakupčića Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prošle je godine u rujnu pokrenulo postupak jer su Hrvatske šume platile 43.700 kuna njegovih odvjetničkih troškova nakon što je on nakratko završio u pritvoru zbog sumnje na to da je jedan od protagonista korupcijske afere Vjetroelektrane. Iako su Hrvatske šume tvrdile da nisu okrivljena pravna osoba u kaznenom postupku te da Jakupčić ne koristi javne resurse za vlastitu obranu, portal Telegram je u travnju prošle godine otkrio račun za odvjetničke usluge koje su Hrvatske šume platile u iznosu od 43.700 kuna s PDV-om. Taj se iznos odnosio na račune iz 2020. godine, to jest od trenutka uhićenja Krunoslava Jakupčića, koji je istog dana bio i pušten, nadalje.

Međutim, Jakupčić, kojeg USKOK tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, prema ugovoru je imao pravo na troškove odvjetnika u slučaju kad snosi sankcije kao odgovorna osoba u pravnoj osobi bez subjektivne krivnje predsjednika Uprave, ali ne i kad se radi o osobnoj odgovornosti.

Odvjetničko društvo Terešak&Partneri izdalo je račune na ime Krunoslava Jakupčića, a on je potom rukom dopisao da po članku 9 ugovora o vođenju poslova društva ima pravo na refundaciju, ali zapravo nema na to pravo jer u aferi Vjetroelektrane snosi osobnu odgovornost. FOTO: Nacional

Nacional je sada otkrio da su i nakon toga svega Hrvatske šume Jakupčiću platile najmanje još dva računa za odvjetničke troškove: jedan račun na iznos 43.700 kuna s PDV-om od 10. lipnja prošle godine i jedan na iznos od 40.625 kuna od 22. prosinca prošle godine. Ali ovaj put to je izvedeno na način da se sakriju tragovi – pa je Jakupčić najprije račune platio sam, a onda su Hrvatske šume njemu refundirale te iznose.

Nacional je dobio uvid i u izvod po transakcijskom računu Hrvatskih šuma u Privrednoj banci Zagreb iz kojeg je vidljivo da su Hrvatske šume Jakupčiću 10. lipnja prošle godine na njegov osobni račun platile iznos od 43.750 kuna, a pod opis plaćanja navedena je „refundacija troškova odvjetničkih usluga“.

Identično je navedeno i na izvodu od 22. prosinca prošle godine, samo je taj put plaćen iznos od 40.625 kuna. Da je riječ o novoj praksi, koja je evidentno osmišljena nakon medijskih napisa, svjedoči i izvod po transakcijskom računu Hrvatskih šuma od 26. ožujka 2021., kada su Hrvatske šume izravno na račun odvjetničkog društva Terešak & partneri uplatile iznos od 25 tisuća kuna na ime „odvjetničkih usluga“. Isto kao i na izvodu od 3. veljače kada su Hrvatske šume Terešaku izravno platile iznos od 24.087,50 kuna. A sve je to bilo neposredno prije no što je portal Telegram u travnju prošle godine prvi put otkrio da Jakupčiću odvjetnika plaćaju Hrvatske šume.

Prvoosumnjičena u aferi Vjetroelektrane je bivša HDZ-ova državna tajnica u Ministarstvu uprave i bivša moćna gradonačelnica Knina Josipa Rimac. FOTO: Borna Filic/PIXSELL

Portal Telegram je 23. travnja prošle godine objavio specifikaciju računa koje su Hrvatske šume do tada platile Jakupčiću, a pet mjeseci kasnije Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je protiv njega postupak koji još nije dovršen.

Na pitanja Nacionala o tome jesu li odvjetnički ured Terešak & partneri plaćali na ime obrane Krunoslava Jakupčića i u kojem iznosu, iz Hrvatskih šuma samo su šturo odgovorili:

„Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. iskoristio je u predmetnom slučaju prava određena Ugovorom o vođenju poslova Društva.“

Na dodatni upit za malo konkretnijim pojašnjenjima nisu niti odgovorili.

Odvjetnik Vladimir Terešak zastupa Krunoslava Jakupčića u predmetu koji je protiv njega pokrenuo USKOK, a troškove njegove obrane od početka plaćaju Hrvatske šume, samo to pokušavaju prikriti. FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Drugim riječima, Jakupčić se i dalje poziva na članak broj 9 tog ugovora, iako je Povjerenstvo protiv njega unatoč tome otvorilo postupak.

Na pitanje je li to možda ipak uobičajena praksa, to jest ima li Jakupčić ipak pravo na to da mu Hrvatske šume plaćaju obranu, jedan od visokih izvora iz pravosudnih krugova za Nacional je to ovako objasnio: „To vam je kao da ministru Darku Horvatu obranu plaća Ministarstvo gospodarstva, a ministru Josipu Aladroviću Ministarstvo rada. Ili Josipi Rimac Ministarstvo uprave. Moje je osobno mišljenje da Jakupčić ne bi smio obavljati dužnost čelnika Hrvatskih šuma. Policajca koji je osumnjičen makar i zbog 20 kuna odmah se mora suspendirati, još dok traje istraga. Ili blagajnica u dućanu. Pa čak i osumnjičeni ministri sada odlaze iz Vlade, iako još nije dokazano da su krivi. A Jakupčić je i dalje na čelu Hrvatskih šuma i još mu mi porezni obveznici plaćamo troškove odvjetnika Terešaka. Pa gdje toga ima?“

Troškove odvjetničkih usluga odvjetničkog društva Terešak&Partneri, kako dokazuju izvodi u posjedu Nacionala, Hrvatske šume još početkom 2021. plaćale su izravno sa svog računa. FOTO: Nacional

Jakupčić je od početka tvrdio da nije kriv za to što mu se stavlja na teret te da je na nagovor Josipe Rimac omogućio poduzetniku Milenku Bašiću, to jest njegovoj tvrtki C.E.M.P., da nastavi s radovima na izgradnji vjetroelektrane Krš-Pađene usprkos neriješenim imovinsko-pravnim odnosima na šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske.

Hrvatske šume i Bašić vodili su spor oko plaćanja prava služnosti i prebijanja tog iznosa radovima koje je Bašić izvodio na izgradnji cesta u vjetroparku.

Međutim, Bašić je još u vrijeme dok se protivio izručenju iz Hercegovine za Nacional rekao da su gotovo svi njegovi problemi na dovršetku vjetroelektrane Krš-Pađene proizašli zbog Hrvatskih šuma i to zato što im nije platio reket. U tom kontekstu on je spominjao neke regionalne rukovoditelje, ali je jasno naznačio da oni reket nisu tražili samo u svoje osobno ime nego da je on shvatio da iza toga stoji i Krunoslav Jakupčić.

‘To vam je kao da ministru Darku Horvatu obranu plaća Ministarstvo gospodarstva. Ili Josipi Rimac Ministarstvo uprave’, kaže pravosudni izvor o tome ima li Jakupčić ipak pravo na troškove odvjetnika

Bašić je slične tvrdnje kasnije ponovio i u Večernjem listu, a Jakupčić ga je zbog tih tvrdnji tužio za klevetu. Taj spor još uvijek traje.

U međuvremenu, Krunoslavu Jakupčiću uskoro, u studenom, istječe petogodišnji mandat na mjestu predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, ali se za njega otvorio još jedan dodatni problem. Naime, on 20. svibnja navršava 65 godina i trebao bi ići u mirovinu, osim ako mu se ne odobri ostanak u radnom odnosu i na funkciji i nakon navršenih 65 godina.

Pojedini izvori bliski Upravi Hrvatskih šuma smatraju da Jakupčić ne bi više trebao ostati na toj funkciji, ali misle da bi ministrica poljoprivrede Marija Vučković mogla podleći pritiscima njemu bliskih lobija i odobriti mu da ostane barem do studenog. Tretman i status koji Jakupčić uživa u administraciji premijera Andreja Plenkovića evidentno je privilegiran i predstavlja još jedan u nizu skandalima ionako impregnirane Plenkovićeve administracije.


Jakupčiću prijeti kazna od dvije do 40 tisuća kuna

Nacional je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kojem je na čelu Nataša Novaković, tražio pojašnjenja o predmetu Jakupčić to jest odgovor na pitanje u kojoj je fazi taj postupak i jesu li u tom predmetu već donijeli odluku, a oni su odgovorili sljedeće:

“Nastavno na vaš upit, obavještavamo vas kako je Povjerenstvo na 141. sjednici, održanoj 10. rujna 2021. g., donijelo Odluku o pokretanju postupka za odlučivanje o sukobu interesa protiv obveznika Krunoslava Jakupčića, predsjednika Uprave trgovačkog društva Hrvatske šume d.o.o., zbog moguće povrede članka 7. točke c) Zakona o sprječavanju sukoba interesa („Narodne novine“ broj 26/11., 12/12., 126/12., 48/13. i 57/15.), koja proizlazi iz moguće zlouporabe prava proizašlog iz članka 9. stavka 2. alineje 7. Ugovora o vođenju poslova društva, sklopljenog u prosincu 2017.g. pod brojem: DIR-01-17-7085/01, odnosno činjenice da je troškove obrane dužnosnika u postupku koji se pred Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta vodi pod brojem: Kis-Us-24/2020 snosilo trgovačko društvo Hrvatske šume d.o.o.”

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, na čijem je čelu Nataša Novaković, poslalo je Jakupčiću odluku o pokretanju postupka na koju se on još nije očitovao. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

U nastavku odgovora tvrde:

“Predmetna Odluka otpremljena je obvezniku putem sustava elektroničke dostave, ali se na istu obveznik još nije očitovao. U odnosu na vaš drugi dio upita, Povjerenstvo je utvrdilo kako iz dostupne dokumentacije proizlazi kako se u konkretnom slučaju ne bi radilo o angažiranju odvjetnika za zastupanje Uprave društva u postupku utvrđivanja odgovornosti Uprave bez subjektivne krivnje predsjednika Uprave, a za koje troškove je ugovoreno da ih podmiruje trgovačko društvo Hrvatske šume d.o.o., te je zbog navedenog i pokrenut predmetni postupak.”

Na dodatno pitanje što to konkretno znači i je li Jakupčić smio ili nije smio platiti usluge odvjetnika na račun Hrvatskih šuma, kažu:

“Je li obveznik Krunoslav Jakupčić smio, u konteksu eventualne povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa, tražiti naknadu troškova odvjetničkih usluga u konkretnom slučaju, Povjerenstvo će utvrđivati meritornom Odlukom u ovom predmetu, nakon što se prikupe svi relevantni podaci i utvrde sve odlučujuće činjenice.”

O tome kakvom bi se kaznom Jakupčić mogao kazniti u slučaju da Povjerenstvo ne prihvati njegovo eventualno očitovanje i žalbu, odgovorili su da sukladno članku 42. Zakona o sprječavanju sukoba interesa („Narodne novine“ broj 26/11., 12/12., 126/12., 48/13. i 57/15.) za povredu odredbi članka 7. navedenog Zakona Povjerenstvo može izreći opomenu, obustavu isplate dijela neto mjesečne plaće (u iznosu od 2.000,00 do 40.000,00 kuna) ili sankciju javnog objavljivanja odluke Povjerenstva.

“Koju vrstu i koliku visinu sankcije će Povjerenstvo izreći, ukoliko se utvrdi povreda članka 7. Zakona, ovisit će o konkretnim okolnosti predmeta, a vodeći računa o težini i posljedicama povrede Zakona”, zaključili su.

Komentiraj