EPA/ATEF SAFADI

Šef francuskog topništva kritizira operacije protiv IS

Zapovjednik francuskog topništva koje podržava kurdske snage koje se bore protiv džihadističke skupine Islamska država (IS) u Siriji je rekao da je pobjeda mogla biti ostvarena brže i s manje uništenja da je Zapad angažirao kopnene postrojbe.

Pukovnik Francois-Regis Legrier koji od listopada zapovijeda francuskim topničkim odredom (Task Force Wagram) u Iraku, sastavio je to oštro izvješće kojim kritizira glavni vojni stožer.

“Posljednja bitka protiv IS, koja je trajala od rujna do prosinca na istoku Sirije, dobivena je teškom mukom uz velike troškove i brojna razaranja”, istaknuo je vojni dužnosnik.

Džihadisti IS još pod kontrolom imaju samo mali prostor od jednog četvornog kilometra u pokranjini Deir Ezzor, na istoku zemlje, blizu iračke granice.

Američki predsjednik Donald Trump je u petak najavio da će u sljedeća 24 sata stići objava o kraju samoproglašenog kalifata.

“Zapadnjaci su odbili angažirati kopnene snage i pitamo se zašto održavamo vojsku koju se ne usuđujemo pokrenuti?”, neuobičajeno slobodno je pitao taj visoki vojni dužnosnik.

On drži da bi 1000 iskusnih vojnika bilo dovoljno da u nekoliko tjedana riješe sudbinu džepa Hajine i da stanovništvo poštedi nekoliko mjeseci rata.

Trebalo je gotovo “pet mjeseci i brojna uništenja kako bi porazili 2000 boraca koji nisu imali ni zračnu podršku, ni ratnu elektroničku opremu, ni specijane snage ni satelite”, napisao je.

Međunarodna koalicija za borbu protiv IS pod američkim zapovjedništvom je uglavnom vodila zračne operacije.

U razdoblju od 6 mjeseci, nekoliko tisuća bombi je bačeno na nekoliko desetaka kilometara četvornih što je rezultirao uništenjem infrastuktura, bolnica, cesta, mostova i kuća, ustvrdio je Legrier.

Komentiraj