EPA/MICHAEL REYNOLDS

Šef FBI-ja brani svoju odluku u vezi elektroničke pošte Hillary Clinton

James Comey, koji je na čelu FBI-ja je u četvrtak odlučno branio svoju preporuku o nepokretanju sudskog procesa protiv Hillary Clinton zbog korištenja privatnog email servera za službene potrebe dok je bila državna tajnica.

“Zaključio sam da postoje dokazi o velikom nemaru Hillary Clinton, ali nema dovoljno dokaza da bi se utvrdilo da je državna tajnica Clinton ili oni s kojima je razmjenjivalli povjerljive informacije putem eletroničke pošte kršili zakon”, rekao je Comey.

Tijekom objave rezultata krajnje osjetljive istrage koju su njegove službe vodile godinu dana, šef američke federalne policije je sastavio strogu optužbu  bivše državne tajnice i predbacio joj da je pokazala krajnji nemar postavljanjem privatnog servera u podrumu svoje kuće u državi New York.

Ali James Comey nije preporučio podizanje optužnice protiv demokratske kandidatkinje za Bijelu kuću, na veliku žalost republikanaca koji ju optužuju za nedosljednost. Ministrica pravosuđa Loretta Lynch je u srijedu objavila završetak istrage bez podizanja optužnice.

“Postoje legitimna strahovanja u pogledu sustava dvostrukih mjerila, ako vaše ime nije Clinton i niste dio moćne elite da će Gospođa Pravda djelovati drugačije”, rekao je Comey republikanski zastupnik Jason Chaffetz, predsjednik Odbora za nadzor Zastupničkog doma.

Prema istražnom izvješću FBI-ja  se otkriva da je Hillary Clinton više puta lagala nakon izbijanja skandala u vezi elektroničke pošte, posebice kada je tvrdila da nije slala povjerljive poruke sa svog privatnog servera.

Clinton je također tvrdila da je predala State Departmentu sve svoje profesionalne poruke elektroničke pošte, ali FBI je otkrio da Clinton nije predala više tisuća takvih poruka.

James Comey tvrdi da je istraga vođena sukladno najvišoj tradiciji FBI-ja, te da su ju njihovi ljudi vodili apolitično i profesionalno.

Komentiraj