Šef Društva za medicinu rada: “U ovom trenutku u Hrvatskoj nemamo kontrolu bolesti. Važno je sačuvati zdravlje radne populacije”

Tomislav Furlan, predsjednik Hrvatskog društva za medicinu rada, u subotu je komentirao korona situaciju u zemlji.

On kaže kako je trenutna epidemiološka politika Vlade “preblaga u odnosu na situaciju koju imamo”.

“Ključno je da mi u ovom trenutku u Hrvatskoj nemamo kontrolu bolesti, nemamo kontrolu na covidom. Imamo jako lošu statistiku, loše brojke”, govori.

Na pitanje o tome zašto je tako malen interes za cijepljenje u Hrvatskoj, kaže kako se od početka radi o lošoj komunikaciji. “Mi u povijesti hrvatske medicine se uvijek sjećamo profesora Štampara i mjera koje je on provodio. to nam može biti uzor. Usprkos svim alatima, internetu, mrežama, novim medijima, zdravstveno prosvjećivanje vezano za covid u Hrvatskoj je od početka loše vođeno”, govori.

Sankcije i negativne reakcije

O izmjenama zakona koje bi mogle donijeti novčano kažnjavanje onih koji ne provode upute vezane za covid kaže:

“Smatram da je mogućnost uvođenja novčanog kažnjavanja odraz nemoći onih koji su propustili priliku da drugim mjerama postignu željeni cilj. Hoće li te sankcije biti uvedene, ne mogu raspravljati, ali sigurno će izazvati negativne reakcije u javnosti.”

“Ono što bi bilo važno je da ljudi shvate važnost cijepljenja. Same covid potvrde mogu nešto poboljšati, ali njihovo uvođenje je u Hrvatskoj zasad napravljeno neravnopravno. To je još jedna polovična mjera koja je kod nas uvedena i zato imamo jako loše brojke”, rekao je Furlan, gostujući u programu N1 Televizije.

“Vlast ima širok dijapazon mjera koje može uvesti. U Hrvatskoj postoji obvezno cijepljenje. Sad je važno da se sačuva zdravlje radne populacije, da se, kao u nekim drugim zemljama, uvede obvezno cijepljenje za neku radnu populaciju. Od nekud moramo početi”, kaže.

“Neuvažavanje struke ima i imat će fatalne posljedice”, poručio je.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]